Хората имат четири основни нужди, за да оцелеят: въздух, вода, подслон и храна. Изследователите на Космоса вече са измислили как да създадат костюми, в които се задържа кислород, да построят космически кораби за подслон и да рециклират вода за хидратация. А сега учени от Университета на Флорида са се заели да направят възможно отглеждането на лунни растения, което ни доближава с една стъпка до изграждането на цивилизация отвъд Земята.

След като три пъти кандидатстваха пред НАСА за проби от лунна пръст, донесени по време на мисиите "Аполо", изследователите най-накрая бяха одобрени и успяха да направят първия в историята опит за отглеждане на лунни растения.

Оказва се, че отглеждането на лунни растения е точно толкова трудно, колкото изглежда. На Луната няма въздух или вода, а температурата се променя драстично от +90 до -120 градуса по Целзий. Да не говорим, че растенията се нуждаят и от почва, а сивата пръст, която се намира на повърхността на Луната, дори не е близка до гостоприемната почва, която познаваме и обичаме на Земята, съобщи „Giant Freakin Robot".

Все пак, в името на науката, Университетът на Флорида трябваше да опита и затова те упорстваха с молбите си, докато НАСА не даде разрешение за проекта им и не им изпрати 12 грама лунен реголит (смес от скални частици от сивата пръст на Луната).

Напук на всички скептици лунните растения растат, макар и не в изобилие. Учените засадили Arabidopsis thaliana, който е често изучаван и добре познат сорт от семейството на синапените растения. Всички растения покълнали по един и същи начин и започнали да растат по един и същи модел до около седмица след 20-дневния период на растеж. Към шестия ден някои от лунните растения започнали да изглеждат различно. Растенията започнали да растат по-бавно, имали по-малки корени и започнали да почервеняват. Кръстосаното изследване на реголита, в който растат по-слабите растения, показва на учените, че в по-свежата лунна пръст от мисията "Аполо 17" растат по-силни растения, което предполага, че зрелостта на пръстта води до по-здравословен растеж.

Въпреки че лунните растения едва оцеляват и дори не са близо до процъфтяване, Университетът на Флорида доказва нещо, което никой досега не се е опитвал да изпробва: растения наистина могат да растат на Луната.

За експеримента с лунните растения екипът на Университета на Флорида създал среда, която трябвало да наподобява база на станция на Луната, а не ферма директно на лунната повърхност. Поради метеорологичните условия на Луната и липсата на въздух и вода, отглеждането на растения директно на повърхността на Луната не е в сферата на нашите възможности (все още), но сега учените знаят, че могат да използват лунна пръст за отглеждане на растения в базата.

Освен това, сега, когато учените знаят, че е възможно растенията на Луната да растат, те могат да разгледат по-внимателно проби от Луната и Марс и да видят дали има някакви биосигнали, които доказват, че някога, преди много време, в реголита може да са растели растения. Това може да помогне за доказване на съществуването на живот на други планети.