Хроничните рани, като диабетните кожни язви, могат да представляват сериозна заплаха за човешкото здраве, като често водят до инфекции и възможни ампутации. За да решат този проблем, учените от Калифорнийския технологичен институт работят върху иновативно решение под формата на „умна“ превръзка, която може едновременно да контролира и лекува подобни рани.

Електронният пластир, разработен под ръководството на доцент Wei Gao, се състои от гъвкав и биосъвместим полимерен субстрат, вграден със серия от сензорни електроди - електроди с модулирано напрежение - и слой от натоварен с лекарство хидрогел, пише New Atlas. В допълнение, лентата за глава включва малка, гъвкава платка, съдържаща различни електронни устройства като батерия, Bluetooth чип и температурен сензор.

Интелигентната превръзка е предназначена за наблюдение на рани и предотвратяване на инфекции чрез проверка за пикочна киселина, амоний, глюкоза, лактат, рН и температурни промени. Когато се открият признаци на възпаление или инфекция, превръзката изпраща аларма до близко устройство и задейства освобождаването на лекарства от хидрогела. Освен това превръзката доставя електрически ток с ниско напрежение към леглото на раната, за да стимулира растежа на нова тъкан.

Експерименталната технология показа успех при предаване на точни данни за рани, убиване на вредни бактерии като E. coli и ускоряване на процеса на зарастване на хронични рани като диабетни кожни язви, в лабораторни тестове при плъхове. В резултат на това сега се планират опити върху хора.

Въпреки че доказателството за концепцията е демонстрирано в малки животински модели, доцент Уей Гао обясни, че ще бъдат положени усилия за подобряване на стабилността на устройството и за тестването му върху по-големи хронични рани. Това е важно, тъй като параметрите на раната и микросредата могат да варират.

Превод: GlasNews