Европейската агенция по лекарствата добави синдрома на Guillain-Barré към списъка на страничните ефекти на ваксината Astrazeneca.

Така нареченият синдром на Гилен-Баре (GBS) е в списъка на "много редки" странични ефекти на ваксината срещу коронавирус Astrazeneca от тази седмица. Това съобщи Европейската комисия по лекарствата (EMA). Според изявление от сряда вероятността да има причинно-следствена връзка между ваксинациите и появата на нервното заболяване е "добре установена".

Вероятността за получаване на синдром на Guillain-Barré след ваксинация с Astrazeneca е много ниска, подчертава EMA. По-малко от един човек на 10 000 са били засегнати. До края на юли в света са били идентифицирани 833 случая от приблизително 592 милиона.

Тези симптоми показват страничен ефект на Astrazeneca

При синдрома на Гилен-Баре (GBS) тялото атакува собствените си нервни клетки, което се причинява от прекомерен автоимунен отговор. В резултат на това нервите вече не могат да предават стимули. Възможно е да възникнат проблеми с дишането и парализа. Парализата обикновено започва в краката и след това се разпространява в ръцете и лицето до дихателните мускули. В най-лошия случай пациентите не могат да дишат самостоятелно и са свързани с вентилатор.

Колкото по-рано се разпознаят признаците, толкова по-големи са шансовете за възстановяване. Всеки с подозрение трябва да посети лекаря си.

Парализа след ваксинация: Мъж стана инвалид завинаги СНИМКИ

Синдромът обикновено се появява след бактериални или вирусни инфекции. Това е относително често в резултат на инфекция с вируса Zika.

Превод: GlasNews.bg