Човешките клетки се разграждат с възрастта, така че например на 80 години не можете да се чувствате по същия начин, както в детството. Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, откриха начин да увеличат живота на клетките.

Според авторите на новото изследване техните резултати не позволяват на хората да живеят вечно, но ако изследването им бъде продължено, то може да помогне на хората да живеят по-дълго и да остаряват по по-здравословен начин, пише ScienceAlert.

Дрождените клетки споделят редица характеристики с човешките клетки, така че учените са ги използвали като част от новата си научна работа. Те успяха да „свържат отново“ клетките на дрождите и това доведе до 82% увеличение на продължителността на живота им. Учените смятат, че е възможно да се контролира стареенето на човека на клетъчно ниво, което ще доведе до факта, че човек ще живее по-дълго и ще се чувства по-здрав в напреднала възраст.

Учените си поставиха за цел да променят генетичните вериги в клетките, които смекчават разграждането на клетките. Според изследователите тези генетични вериги могат да работят по същия начин като домашните електрически вериги, които управляват например домакински уреди.

Учените са използвали компютърни симулации, за да разберат как работи веригата за стареене на клетките. Всъщност този процес винаги е между две различни състояния на стареене. И всяко състояние причинява една или друга клетъчна деградация.

След това учените промениха генетичните чертежи на клетките, така че те винаги да работят на ръба на всяко от състоянията на стареене, вместо да преминават в едно от тях. По този начин беше възможно да се постигне клетките да стареят по-бавно от тези, които не са претърпели промяна.

Според учените това е подобно на работата на часовника: напредъкът им не е спрял, а само се е забавил. Тоест стареенето може да се забави, но все още не е възможно да се спре. Но във всеки случай продължителността на живота на клетките може да се увеличи. Оказа се също, че модифицираните клетки растат и се делят по-бързо и не само стареят бавно, но остават по-здрави от останалите.

Изследователите казаха, че сега трябва да тестват резултатите в други видове клетки, за да видят дали те също запазват увеличения живот.

Превод: GlasNews