Днес, 6 ноември, на Земята се очаква умерена магнитна буря G2. Магнитна буря с такава сила може да доведе до прекъсване на радиокомуникациите, неизправност на енергийните системи и също така да засегне миграционните пътища на птици и животни. Също така магнитна буря с такова ниво може да повлияе на здравето на чувствителни към времето хора и хора със сърдечно-съдови заболявания. Затова на този ден те трябва да обърнат специално внимание на здравето си.

Според учените точно тази мощна геомагнитна буря, която причини вчера полярното сияние, "атакува" Земята в момента - степента на нейната сила (K-индекс) е 6 точки.

Доживяхме! Полярно сияние се появи в България! СНИМКИ

Припомняме, в неделя вечерта, 5 ноември, много българи видяха рядко явление - полярното сияние, което най-вероятно се появи поради мощна геомагнитна буря. Небето стана яркорозово и лилавочервено, а на места - кървавочервено.

„Имаше мощна геомагнитна буря, свързана с бомбардирането на нашата планета от изхвърляне на коронална маса, което се случи на Слънцето преди няколко дни“, отбелязаха учени от съседни страни. Според астрономи това явление ще се повтори в бъдеще, но не е известно кога и къде.

Мощна геомагнитна буря "атакува" Земята в момента - нейната градация на мощността (K-индекс) е 6 точки. Между другото, миналия месец не са наблюдавани магнитни бури с такава мощност.

Според метеоролозите активността на тази буря ще продължи три дни и още на 8 ноември ситуацията с космическото време ще се подобри значително.