Астрономите на НАСА съобщават, че до 2 дни категоризираният като „потенциално опасен“ астероид 2020 WU5 ще прелети на около осем милиона километра от Земята. Траекторията на неговата орбита е дадена на уебсайта на лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.

Астероидът 2020 WU5 беше открит на 29 ноември 2020 г. в изображения, получени от космическия телескоп NEOWISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer).

Астероидът принадлежи към групата на "аполоните“ - околоземни обекти, чиито орбити пресичат земната орбита от външната страна. Учените изчисляват, че диаметърът му варира от 0,5 до 1,1 километра.

Най-близкият подход към Земята се очаква през нощта на 13 срещу 14 януари. Очаква се яркостта му да бъде 12,9 величини, а ъгловата скорост - 33,4 дъгови секунди в минута.

От средните ширини на Северното полукълбо ще има добри условия за наблюдението му. Ще бъде възможно да видите астероида през телескопи с диаметър на лещата 200 mm или повече, пише "Дарик".

Въпреки факта, че астероидът ще премине достатъчно далеч от Земята - според различни оценки от 8,1 до 7,5 милиона километра - той е класифициран като потенциално опасен.