Технологичният гигант Google уволни един от служителите си, който твърди, че е открил признаци на собствено съзнание в изкуствения интелект LaMDA. 

От компанията отбелязаха, че не са намерили потвърждение на думите на инженера, предава Reuters.

Историята на Блейк Леймън стана публична в средата на юни. Инженерът наблюдава поведението на LaMDA почти година. Според него AI се е осъзнавал като независим човек и е говорил за собствените си права. Ламон се опита да предостави на ръководството на Google доказателства за осведомеността на алгоритъма, но беше отстранен от работа и изпратен в отпуск.

Онзи ден Ламон получил имейл от Google, който го уведомявал за прекратяването на работата му с компанията. В разговор с WSJ инженерът каза, че се е свързал с адвокати за по-нататъшно разрешаване на конфликта.

Google потвърди уволнението на Lemoyne. Компанията заяви, че е взела предвид опасенията на бившия служител и ги е счела за неоснователни. Отбелязва се също, че нашият герой „постоянно нарушава ясни политики за сигурност на данните, които включват необходимостта от защита на информацията за продукта“.

Превод: GlasNews