Ледената покривка на Гренландия е загубила повече лед лете, отколкото е натрупала през зимния сезон за 25-та поредна година, пише "Washington Post".

Тази година учените изчисляват, че около 500 гигатона са били загубени заради отделянето на айсберги и топенето, сочат  сателитни наблюдения.

Експерти казват, че са загрижени за бъдещето на ледената покривка. Джош Уилис от НАСА споделя: "С всяко десетилетие по-топло от последното, чупенето на рекорди е новата нормалност".

Отделно от това, по-високите температури на водата, в резултат на изменението на климата, оказват стрес върху албатросите.

Авторите на проучване на Кралското общество са установили, че в години с необичайно топли температури на водата, процентът на разводите на албатроси се повишават от обичайните 1-3% до до 8%.

Един от авторите на изследването, Франческо Вентура, казва пред вестника, че една от причините за това е "хипотезата за обвиняване на партньорите": женските албатроси обвиняват партньорите си за по-високите нива на стрес, причинени от по-суровата среда.

Междувременно "New Scientist" публикува проучване, което установява, че дърветата "понижават температурата на земната повърхност на градовете с до 12 градуса".

Изследователите са използвали сателитни данни от близо 300 европейски града, за да измерят температурата на земната повърхност, обяснява статията.

Според материала, " хлаждането, осигурено от зелените площи без дървета, е незначително".

Тъй като екстремните горещини стават все по-разпространени в градовете, Джихуа Уанг от Държавния университет в Аризона споделя, че това проучване предоставя важно ръководство за градските озеленители за внедряване на градските дървета като ефективна стратегия за намаляване на градската топлина.