Нов дългосрочен симптом след оздравяване от COVID-19 може да засегне около половината от оздравелите. При изследване на тези хора британски и турски учени са установили дефекти в роговицата на очите. Например, забележимо намаляване на броя на нервните влакна, както и промяна в плътността на дендритни клетки (вид левкоцити) на повърхността на роговицата.

Както изясниха учените, които публикуваха своите открития в статия в British Journal of Ophthalmology, изброените дефекти са наблюдавани при тези, които са се възстановявали в продължение на три месеца.

„Виждаме значителна връзка между загубата на роговични нервни влакна и тежестта на продължителния COVID с невропатична болка и мускулно-скелетните симптоми“, се казва в материала, цитиран от Izvestia.

Авторите на изследването смятат, че откритието им ще помогне на пациентите, страдащи от коронавирус и неговите последици за дълго време. Те предполагат, че могат да бъдат проверени с конфокална микроскопия на роговицата, за да се изключат или потвърдят патогените в ранните етапи.

Превод: GlasNews.bg