Пациент от Лондон стана първият в света, на когото е имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер.

Стив Вързи "ще бъде първият човек в света, който ще получи изцяло цифрово създадено, 3D отпечатано око", се посочва в изявление, направено от Центъра за биомедицински изследвания "Мурфийлдс" преди операцията.

Използването на 3D печат дава възможност да се намали наполовина времето, необходимо за производство на изкуствено око, което в момента е около шест седмици. Същевременно методът позволява да се правят по-реалистични импланти, обясняват от болницата.

"Нуждая се от протеза от 20-годишен и винаги съм се чувствал неуверен заради това", казва пациентът Стив Вързи, който е 40-годишен инженер от Лондон.

"Когато излизам от вкъщи, често се поглеждам втори път в огледалото и не харесвам това, което виждам", споделя още той, и допълва, че новото око, което е тествал по-рано през месеца, е "фантастично".

Настоящите акрилни импланти изискват предварително създаване на матрица на очната кухина - тежка и инвазивна процедура, особено за деца, които може да се нуждаят от обща анестезия, информира "Нова телевизия". След това те се поставят и оцветяват. С 3D версията е достатъчно просто сканиране на окото. Софтуерът изгражда триизмерен модел, а резултатът се изпраща на принтер в Германия, който отпечатва окото за два часа и половина. Освен че се произвежда по-бързо, полученото по този начин изкуствено око изглежда по-естествено.

Според "Мурфийлдс Ай Чарити" над 8 милиона души по света имат очна протеза вследствие на деформация, заболяване или травма. Организацията отбелязва, че техниките за производство са се променили малко за петдесет години.

Снимката е илюстративна