Руското правителство разработва нова федерална програма „Мозък, здраве, интелигентност, иновации за 2021-2029 г.“ за разработване на невроинтерфейсни технологии, съгласно която микрокомпютрите трябва да бъдат имплантирани в човешкия мозък за директно предаване на информация от външни устройства.

Според "Комерсант" този документ е замислен и разработен от Руската академия на науките (РАН) съвместно с Московския държавен университет "Ломоносов", а също така е одобрен от руския президент Владимир Путин през март тази година. Руският лидер възложил на премиера Михаил Мишустин и шефа на администрацията на президента Антон Вайно да разработят програмата.

Уточнява се, че за новата федерална програма до 2029 г. ще трябва да бъдат отпуснати около 54 милиарда рубли. Проектът включва, наред с други неща, разработването на невроинтерфейсни технологии, включително набор от хардуерни системи, които позволяват директно управление на външни устройства, използвайки мозъчни сигнали.

Освен това авторите на документа посочват необходимостта от изграждане на научна база за тези технологии и масово производство на усъвършенствани прототипи. Отбелязва се, че се планира създаването на човешки технологични интерфейси за управление на сложни системи, включително дистанционно, въз основа на принципа на дистанционното присъствие.

Припомняме, по-рано стартиращият Neuralink на Илон Мъск показа видео с деветгодишната маймуна Пейджър, която може да играе видео игри благодарение на чип, имплантиран в мозъка й. По-рано основателят на SpaceX и Tesla обяви имплантирането на чип в мозъка на маймуната, което я направи способна да играе видео игри. Според него имплантираният чип е напълно скрит под кожата на примата, без да му навреди и той нарекъл самото животно щастливо.

Компания на Илон Мъск ще тества интерфейс, свързващ мозъка с компютри