Полски специалисти направиха иновативна операция на момиче, което се роди без част от черепа в задната част на главата. За затваряне на вродения дефект е използван 3D отпечатан модел за визуализация. Британският Daily Mail пише за това как полски хирурзи са спасили живота на бебето.

Момиченце от полския град Жешов е с вроден дефект, поради който петата част на черепа не се оформя правилно в задната част на главата. По време на бременността деформацията била пренебрегната и лекарите забелязали едва през февруари след раждането й.

Патологията била животозастрашаваща, тъй като откритата част от мозъка била податлива на инфекции, които в крайна сметка биха довели до смърт. За да отстранят проблема, лекарите имали четири дни. През това време те направили подробни снимки на черепа на бебето и ги изпратили на компания за 3D печат, която направила копие 1:1, което позволило на лекарите да видят степента на загуба на кост и им помогнало да планират операцията.

Специалистите по 3D технология на Sygnis създадоха 3D модел, за да помогнат на хирурзите да видят областта на липсващата кост на черепа 

Операцията продължила два часа, през които хирурзите поставили лепенка на тила от кожата и другите меки тъкани на момичето. Проблемът обаче е само частично решен, тъй като в бъдеще ще са необходими допълнителни операции за възстановяване на липсващата кост, което също ще използва технология за 3D принтиране. Междувременно детето е под наблюдение - лекарите ще следят състоянието на момиченцето и как ще расте черепната кост на тила.

"Това е много рядък дефект и в моята 20-годишна работа това е първият път, когато трябва да се сблъскам с подобен проблем. Така че за мен това беше много новаторска процедура", каза професор Лукаш Краковчик, който извърши операция.

Според него технологията за 3D принтиране е помогнала за точното определяне на загубата на костна тъкан, което значително е улеснило планирането на операцията и нейния обем, както и е намалило времето на операцията.

"Детето го чака нова операция, този път за реконструкция на костите на черепа. Но ние знаем, че костите растат и затова трябва да изчакаме с този етап за момента", каза Краковчик.

Представител на Sygnis, компанията, която е работила по 3D модела на черепа, каза, че поради ограниченото време е трябвало да използват две различни технологии, за да избегнат риска и да свършат работата възможно най-точно.

За да създаде първата реплика на черепа, технологичната компания използва селективно лазерно синтероване (SLS), техника, която слива слоеве от найлонов прах.

За втория модел те също използвали стереолитография (SLA), при която фоточувствителна смола се втвърдява слой по слой.

"Технологиите SLS и SLA са много точни и детайлни, което е много важно в случай на анатомични модели. Точността на SLS модела беше до 0,125 mm в детайли и компанията успя да го произведе в "сравнително кратко за печат време“, каза Сигнис.

Превод: GlasNews