Възможно ли е да бъде изграден град без автомобили и пътища без въглеродни емисии? Явно да. Такава идея представи престолонаследникът на кралството Мохамед бин Салман - THE LINE.

Градът на бъдещето, който ще бъде разположен на 170 километра дължина, е част от мащабния проект NEOM за 500 милиарда долара на страната.

THE LINE се изгражда като част от плановете за диверсификация на кралството, тъй като петролът като ключов ресурс свършва в региона. Според идеята там ще могат да живеят 1 милион души, като ще бъдат разкрити 380 000 работни места до 2030 година.

Строежът на града трябва да стартира през първото тримесечие на тази година.

Принцът заявява: „До 2050 г. времето за дневното пътуване ще се удвои. До 2050 г. около 1 млрд. човека ще трябва да сменят местожителството си заради нарастващите нива на емисиите СО2 и морското равнище. 90% от хората дишат мръсен въздух. Защо трябва да жертваме природата в името на развитието? Защо трябва всяка година 7 млн. човека да умират заради мръсен въздух? Днес ви представям THE LINE. Град за милион човек с дължина 170 км, който ще запази 95% от природата, в него няма да се движат автомобили, няма да има улици и емисиите СО2 ще са нулеви.”

 

Транспортът ще е вкаран под земята. Първото ниво под земята ще е обслужващо, докато на второто ниво под земята ще се извършва транспортът. Никое пътуване в рамките на THE LINE няма да е по-дълго от 20 минути, уточни принцът. Предвидени са тунели за супер бърз транспорт.

Изграждането на цялата инфраструктура ще струва между 100 и 200 милиарда долара.