Ново проучване на изследователи от Харвардското медицинско училище установи, че мъжете, които редовно вдигат тежки предмети на работа, имат по-висок брой сперматозоиди.
 
Проучването е част от кохортата за околна среда и репродуктивно здраве (ERH), клинично изпитване, което има за цел да проучи как химикалите в околната среда и начинът на живот влияят върху репродуктивното здраве.

„Вече знаем, че упражненията са свързани с множество ползи за човешкото здраве, включително репродуктивното здраве, но няколко проучвания изследват как професионалните фактори могат да допринесат за тези ползи“, каза първият автор Лидия Мингес-Аларкон, доцент в Harvard Medical и съ-изследовател на проучването за SRH.

„Тези нови открития предполагат, че физическата активност по време на работа също може да бъде свързана със значителни подобрения в мъжкия репродуктивен потенциал“, каза тя.

Безплодието е нарастващ проблем, който може да бъде причинен от редица сложни фактори. Въпреки това, около 40 процента от случаите на безплодие могат да бъдат приписани на мъжки фактори като брой на сперматозоидите, качество на спермата и сексуална функция.

По-специално се смята, че броят на сперматозоидите и качеството на сперматозоидите допринасят основно за нарастващите нива на безплодие при мъжете: предишен анализ на изследователския екип на OSRH установи, че сред мъжете, търсещи лечение за безплодие, броят и качеството на сперматозоидите са намалели с цели 42 процента през периода от 2000 до 2017 г., пише Harvard. 

„В допълнение, има все повече доказателства, че мъжкото безплодие е свързано с често срещани хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и автоимунни заболявания, подчертавайки по-широкото значение на мъжкото репродуктивно здраве“, каза Мингес-Аларкон.

Изследването на SRH е съвместен проект на Харвардското училище по обществено здраве. T. H. Chana и Mass General за оценка на въздействието на факторите на околната среда и начина на живот върху плодовитостта.

SRH събра проби и данни от интервюта от повече от 1500 мъже и жени, а настоящото проучване се фокусира върху подгрупа от тези участници, включително 377 мъже партньори в двойки, търсещи лечение в център за лечение на безплодие.

Изследователите установяват, че мъжете, които често вдигат или местят тежки предмети по време на работа, имат 46% по-висока концентрация на сперматозоиди и 44% по-висок общ брой на сперматозоидите в сравнение с тези, които извършват по-малко физически труд.

Мъжете, които съобщават за повече физическа активност на работното място, също имат по-високи нива на мъжкия полов хормон тестостерон и, парадоксално, на женския хормон естроген.

„Противно на това, което някои хора си спомнят от часовете по биология, „мъжки“ и „женски“ хормони се срещат и при двата пола, но в различни количества“, каза Мингес-Аларкон, който също е старши сътрудник в училище Чан в Харвард. Ние предполагаме, че излишният тестостерон се превръща в естроген, което е известен начин за поддържане на нормални нива и на двата хормона в тялото."

Въпреки че настоящото проучване установи връзка между физическата активност и плодовитостта при мъжете, търсещи лечение за безплодие, ще са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди дали тези констатации са валидни за мъжете от общото население. Изследователите също така се надяват, че бъдещите изследвания ще разкрият основните биологични механизми.

Превод: GlasNews