Значителна част от нашата планета вече е болна от коронавирус. Но протичането на болестта е различно за всеки - някои имат лека форма, а някои трудно носят вируса. Учените решиха да разберат какво определя тежестта на Covid-19, пише JAMA. 

Експерти от Китай и САЩ анализираха как 730 души, заразени с SARS-CoV-2, са заразили други хора с коронавирус между януари и август 2020 г. Изследователите проследиха 8852 близки контакта на тези хора, посетиха ги и провериха дали са заразени с коронавирус и под каква форма са болни.

Те интервюираха подробно участниците в проучването, направиха история на контактите, като взеха предвид времето и какъв стадий на заболяването са били пациентите по това време.

Стана известно, че най-големият риск от инфекция е от контакт със заразен човек в периода от 2 дни преди появата на симптомите до 3 дни след появата им. Най-опасен в това отношение е денят на началото на заболяването, рискът от инфекция е с 30% по-висок от средния. Най-ниският риск е бил 5-6 дни преди появата на симптомите при пациент нула.

Пациентите, които са били в контакт с асимптоматични пациенти, са по-склонни също да карат вируса безсимптомно или леко. Колкото по-тежко Covid-19 прогресира при нулев пациент, толкова по-рядко заразените хора са безсимптомни и те също са сериозно болни.

Превод: GlasNews.bg