Има една забавна хипотеза или земна приказка за това какво би се случило, ако всички на планетата скочат едновременно. Може ли Земята наистина да се движи и скоростта на въртене да се забави? Учени решиха да отговорят на тези интригуващи въпроси.

Всъщност няма практически начин да се тества тази хипотеза и затова изследователите трябва да разчитат на математически модели. Научният журналист и водещ Грег Фут проведе експеримент, в който накара тълпа от 50 000 души да скочи едновременно, в който момент изследователите измериха полученото земетресение на разстояние от километър и половина.

След това изследователите прилагат малко математика и мащабират резултатите, за да видят какво ще се случи, ако не 50 000 души скочат едновременно, а всички жители на нашата планета, пише IFLScience.

Впрочем достатъчно силните земетресения действително могат да повлияят на скоростта на въртене на Земята. Например през 2011 г. земетресението в Япония леко ускори въртенето на Земята, скъсявайки дните ни с около 1,8 микросекунди.

Фут отбелязва, че след като е експериментирал от разстояние 1,5 километра, екипът е открил земетресение с магнитуд само 0,6 по скалата на Рихтер - уви, дори увеличавайки тази цифра, изследователите са заключили, че това просто не е достатъчно, за да повлияе по някакъв начин на скоростта на въртене на нашата планета.

Факт е, че земетресенията не могат да повлияят на скоростта на въртене на Земята, докато не достигнат поне 8 точки, а това ще изисква 7 милиона пъти повече хора, отколкото живеят в момента на планетата. И така, резултатът е, че колкото и хората да се опитват да скочат едновременно, ние, уви, няма да можем да преместим планетата или по някакъв начин да повлияем на скоростта на нейното въртене.

Физикът Рет Алън обаче се чудеше дали изобщо можем да преместим планетата. По време на изследването ученият грубо оцени средното тегло на възрастните и децата и масата на Земята и предположи, че всички ще скочат с около 0,3 метра. Алън се основава на 7 милиарда души, които са живели на планетата по това време. В резултат на това той изчисли, че нашата планета ще се движи около една стотна от радиуса на един водороден атом. Той обаче добави, че след като всички хора скочат, те непременно ще "паднат" надолу, през което време Земята ще се издигне отново и всичко ще се върне към нормалното - тоест ще стане такова, каквото е било преди скока.

Превод: GlasNews