Преди около 4,5 милиарда години нашата планета се сблъска с Тея, протопланета с размерите на Марс. Този сблъсък беше толкова силен, че Земята почти се превърна в облак от изпарена скала. Ударът също наклони оста на Земята на 70 градуса от оста на нейната орбита. За щастие за нас, които излязохме от огромната катастрофа, този екстремен наклон намаля с времето и се установи на сегашното си ниво от 23,5 градуса, пише What If .

Но какво щеше да стане, ако сблъсъкът с Тея беше преобърнал Земята на 90 градуса? Как тази Земя би била различна от нашата? И каква е работата с този наклон?

Поради този наклон имаме сезони. Когато Северният полюс сочи към Слънцето, тогава в Северното полукълбо настъпва лятото, а в Южното - зимата. Когато след 6 месеца южният полюс се обърне към Слънцето, се наблюдава обратната ситуация.

Ако нашата планета се върти настрани, Северният полюс ще бъде обърнат директно към Слънцето, докато Южният полюс, напротив, ще бъде напълно потопен в тъмнина. Шест месеца по-късно всичко ще се промени. И тогава щяхме да имаме шест месеца зима и шест месеца лято. 

Не звучи толкова зле, но всъщност е. Всъщност, когато едно от полукълбата е обърнато директно към Слънцето, то ще получава слънчева светлина 24/7 в продължение на 6 последователни месеца. САЩ, Швеция, Япония и всички други страни от Северното полукълбо ще бъдат изложени на постоянна слънчева светлина в продължение на половин година. Ще трябва да свикнете да спите, когато слънцето изгрее и да се запасите със слънцезащитни продукти.

През юли в северното полукълбо ще има знойни температури от 80 до 100 ° C. Пламтящият климат ще бъде жесток на полюсите, особено на север. Повишаването на температурите на океана ще предизвика по-силни и по-чести урагани. И тъй като времето сега ще бъде повсеместно, цялата планета ще започне да страда от тежки суши през летните месеци.

Какво ще кажете за живота през "зимния" период? Вместо надежден SPF, ще трябва да пускате фенерчета, лампи и свещи, защото тези 6 месеца ще бъдат потънали в мрак. Половината от годината ще бъде дълга, дълга нощ. И в допълнение към фенерчетата, ще трябва да си купите най-топлото зимно яке. Многомесечната нощ на полукълбото ще е мразовита. Времето ще стане студено като на Северния полюс през зимата, с вихри от студени ветрове.

Добрата новина е, че Земята няма да се превърне в ледена топка. Дори в най-студените месеци тя няма да бъде изцяло покрита с лед. Това е така, защото полюсите няма да зимуват достатъчно дълго, за да замръзнат напълно. Вместо това ще видите сезонен сняг, простиращ се от Северна Африка до Близкия изток. Само две места могат да задържат този сняг през цялата година. Андите в западната част на Южна Америка и екстремните планини на източна Африка.

Земя, космос, снимкацял екран

И така, какъв би бил животът на Земята с такъв наклон? Е, първо, много от нашите крайбрежни градове сега ще бъдат под вода. И всичко това, защото на тази въртяща се Земя целият лед, покриващ Антарктика, Гренландия и планинските ледници, ще се стопи. Това ще доведе до повишаване на океаните със 70 метра.

Много хора ще бъдат принудени да напуснат домовете си. Но проблемите не спират дотук. Такива екстремни температурни колебания ще направят голяма част от Европа необитаема. Ако все пак искате да останете там, ще трябва да се справите със сурови зими, последвани от врящо горещо лято. От друга страна, Антарктика ще има относително стабилен климат между 0 и 20°C.

Когато става въпрос за отглеждане на храна, трябва да работим в кратък срок. Защото ще имаме само три по-меки летни месеца за засаждане и прибиране на реколтата.

Ще имаме само два периода от 1,5 месеца в годината, за да отгледаме достатъчно храна за милиарди хора. В резултат на това масовият глад ще затрудни съществуването на всяка цивилизация. И ако мислите, че продължаващият глад и наводненията на обитаеми земи ще бъдат ужасни, изчакайте, докато чуете какво ще ви направят тези летни температури.

За съжаление, при температура от 60°C хората ще започнат да страдат от хипертермия. Тялото ви не само ще пострада от най-тежкия топлинен удар, то буквално ще кипне отвътре за 10 минути.

Гладът, плюс наводнените градове, плюс свят, който непрекъснато скача от невероятно топъл към невероятно студен климат, в крайна сметка ще доведат до смъртта на нашето човечество.

Превод: GlasNews