Японски учени са установили, че ламбда щамът на коронавирусната инфекция, който активно се разпространява в някои страни от Южна Америка, е не само силно заразен, но и има способността да се скрива от човешкия имунитет. Изследването на специалистите е публикувано вчера в електронната библиотека bioRxiv.

В статията се казва, че ламбда щамът на коронавирус има мутация, която позволява на частиците на инфекцията да "избягат" от неутрализиращите антитела. Отбелязва се също, че средно са необходими около 1,5 пъти повече антитела за неутрализиране на тази мутация на болестта, отколкото за борба с други варианти на коронавирус.

Ламбда щамът е идентифициран за първи път в Перу миналата година. През юли Световната здравна организация обяви разпространението на този щам в повече от 30 страни, главно в Южна и Северна Америка.

Трябва да се отбележи, че тази статия от японски учени не е прегледана от независими експерти и не е проверена от редактори на научни списания, поради което към изводите, представени в нея, трябва да се отнасяме с повишено внимание.

Превод: GlasNews.bg