Така нареченият „ледник на Страшния съд“ се топи по-бързо от прогнозираното по-рано, показа ново проучване.

Тази седмица водещи учени предупредиха, че ледникът Туейтс в западна Антарктика – ключов източник на покачването на морското равнище – се държи на косъм.

Ледникът се простира на повече от 74 000 квадратни мили, което е площ приблизително с размера на Великобритания, според International Thwaites Glacier Collaboration.

Без него и поддържащите го ледени шелфове глобалните морски нива биха могли да се повишат с три метра, което да доведе до апокалиптични наводнения в крайбрежните райони и бури, което обуслява и мрачното му име.

Последното изследване, публикувано в понеделник в списанието Nature Geoscience, показва, че Туейтс е преживял фаза на „бързо отстъпление“ в през последните 200 години за период от по-малко от шест месеца.

Това означава, че губи повече вода, отколкото получава и по този начин води до повишаване на морското равнище.

Тревожно е, че сега масата се топи два пъти повече от скоростта, наблюдавана от сателитите между 2011 и 2019 г.

Робърт Лартнър от Британското антарктическо проучване каза: „Туейтс наистина се държи днес с „ноктите“ си и трябва да сме подготвени за големи промени в кратки периоди от време в бъдеще – дори от една година на друга.

За разлика от някои други ледници, които са свързани със сушата, този е захванат в морското дъно, което го прави по-уязвим към все по-затоплящите се води.

Алистър Греъм, водещ автор на изследването и морски геофизик от Университета на Южна Флорида, каза, че бързото му разпадане вероятно е настъпило в средата на 20-ти век.

За да събере геофизичните данни, екипът, който включваше учени от Обединеното кралство, САЩ и Швеция, изстреля най-модерно оранжево роботизирано превозно средство, натоварено със сензори за изображения, наречено Ran, по време на експедиция през 2019 г.

Превод: GlasNews.bg