Ако погледнете облаците отдолу нагоре или ги наблюдавате от самолет, облаците изглеждат меки и пухкави и може да изглежда, че са по-леки от въздуха. Но всъщност облаците са много по-тежки, отколкото изглеждат. Колко тежат облаците? На този въпрос отговориха учени пред изданието Live Science.

Облаците са предимно въздух и милиони малки водни капчици, които се образуват, когато водата кондензира около други частици, които също са много малки.

„За да разберете теглото на един облак, трябва да претеглите водната пара, от която е направен, и също така трябва да знаете колко плътно са опаковани водните капки“, казва Армин Сорушян от Държавния университет на Аризона, САЩ.

Маргарет ЛеМун от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо, САЩ, реши да разбере колко вода има в обикновен купест облак (това са плътни ярко бели облаци в дневното небе).

Купести облацицял екран
Купести облаци 

Първо тя измерва размера на сянката, хвърлена от облака, а след това нейната височина, така че в нейните изчисления облакът има кубична форма. Облаците обикновено не са кубични, но кумулусите често имат почти еднаква височина и ширина, така че това предположение опрости изчисленията.

„Въз основа на предишни изследвания оцених плътността на водните капки в облака на 0,5 грама на кубичен метър. Изчисленията ми показаха, че обемът на водата в облака е приблизително 550 тона“, казва ЛеМун.

„Ако, например, вземем теглото на един слон, което е средно от 4 до 6 тона, тогава това означава, че около 100 слона тежат над главите ни и това е много впечатляващо“, казва Сорушян.

Въртящи се облацицял екран
Перести облаци

"Но обемът на облака не е само количеството вода, има и въздух. Ако вземем предвид обема на въздуха, тогава изчисленията ще покажат още по-големи стойности на теглото за отделните облаци", казва Сорушян.

Ако облаците са толкова тежки, защо не падат на земята?

„Факт е, че водните капки в облаците са толкова малки, че не падат много бързо. Средната водна капка в облак е около 1 милион пъти по-малка от дъждовна капка. Това е като да сравнявате размера на Земята и Слънцето. Вятърните течения на голяма надморска височина носят тези капчици и ги задържат във въздуха много по-дълго, отколкото ако не се движат“, казва ЛеМун.

Топлинната конвекция също помага за задържането на капчици във въздуха, казват учените. В крайна сметка облакът всъщност е по-малко плътен от въздуха под него. Когато топлият въздух (и топлата вода) се издига, той покрива студения въздух (и студената вода) под облака, като слой пяна в лате.

цял екран
 
Купесто-дъждовни облаци"
 
Разбира се, можете да кажете, че облаците падат като дъжд. Докато облачните капчици се охлаждат и кондензират, те растат и в крайна сметка стават толкова тежки, че падат на земята", казва Сорушян.

Въпреки че една дъждовна капка е много по-голяма от капка в облак, всяка дъждовна капка е само 2 милиметра в диаметър. Тези малки капки разпределят тежестта по такъв начин, че 550 тона вода не падат веднага.

„Следващият път, когато погледнете към небето и видите малък облак, просто не забравяйте, че той всъщност тежи колкото 100 слона. И се радвайте, че природата е направила всичко, за да не падне тази тежест върху главата ви веднага“, казва Сорушян.

Превод: GlasNews