Специалистите предупреждават за опасностите от щама "делта", който най-често е тежък и фатален. Според имунолозите този щам сега е доминиращ в света, хората се разболяват и значително по-бързо развиват пневмония. Освен това най-често младите хора и юношите започват да се разболяват от коронавирус, казва имунологът Владислав Жемчугов.

В интервю за Звезда докторът съобщи за най-тревожния симптом на коронавируса, който най-често се игнорира. Това е ниската температура. Според Жемчугов спадът на температурата се случва няколко дни преди смъртта, това е „тежко състояние“.

Най-често телесната температура зависи от възможностите на тялото, неговата хормонална система - работата на половите хормони, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза. При ниски температури тялото не може да се справи с инфекцията и елиминирането на токсините, казва Жемчугов.

Такива пациенти се нуждаят от индивидуален подход, силни лекарства. Освен температурата при такива пациенти спада и налягането.

„Ако човек е блед, със синкави устни и също така това е придружено от ниско кръвно налягане, това е много тревожен симптом“, казва експертът.

Специалистът препоръчва и проверка на температурата с живачни термометри - три пъти по 5 минути. Това ще ви позволи да определите правилно схемата на лечение. Но най-често хората не обръщат внимание на температурата, особено ако не е висока, отбеляза Жемчугов.

Всъщност понижаването на температурата след повишаване може да бъде предвестник на експлозия на цитокини. И ако лекарите игнорират този симптом, тогава е необходимо това да се промени, казва експертът.

Превод: GlasNews.bg