Учени от австралийската пустош бяха първите, които откриха необичаен сигнал, идващ от самото сърце на галактиката - Млечния път.

Както се съобщава в нова публикация на The Astrophysical Journal, новият сигнал има необичайни характеристики. Този източник на енергия е видим в радиочестотния спектър в продължение на няколко седмици като изключително ярък обект, но след това изгасва рязко и изчезва през деня.

По този начин учените не могат да определят в небесното тяло познат вид.

Получаването на радиосигнал, наречен ASKAP J173608.2-321635, беше съобщено от наблюдатели в Австралия, където е инсталиран радиотелескопът ASKAP.

Според тях от април 2019 г. до август 2020 г. устройството е записало необичаен сигнал най-малко тринадесет пъти и всеки от тях не е имал забележима система и не е продължил повече от няколко седмици.

Опитът да се сравни с данните, получени от други телескопи, способни да записват радиация в други диапазони на спектъра на EMP, не доведе до нищо.

В момента ASKAP J173608.2-321635 се оценява от изследователите като призрак, условно отнесен към групата Radio Transitions на Галактическия център. 

Източниците на енергия под формата на ярки светкавици, видими в радиообхвата, попадат в тази концепция. Отначало дори бяха объркани с пулсари. 

Произходът им е неизвестен, но според последната версия енергията може да се излъчва от неутронни звезди със силни магнитни полета.

По един или друг начин, откривателите на неидентифицирания сигнал възнамеряват да продължат да го изучават, като съпоставят информацията за него с последните данни за самия център на Млечния път.

Превод: GlasNews.bg