Собствениците на кучета вярват, че без хората тези домашни любимци биха били абсолютно безпомощни на планетата. Представете си за момент, че всички хора на Земята са изчезнали и кучетата трябва да решат всичките си проблеми сами. Ако това се случи в резултат на някакъв апокалипсис, ще могат ли кучетата да оцелеят в свят без хора? 

На този въпрос отговарят учени в статия за изданието Live Science. Според Джесика Пиърс от Щатския университет в Колорадо, САЩ, няма съмнение, че кучетата могат да оцелеят без присъствието на човек, тоест в свят, в който хората са изчезнали.

„Всички кучета са роднини на вълците, т.е. те произлизат от тези животни и са запазили част от уменията и характерното поведение на тези хищници. Това означава, че кучетата знаят как да ловуват и как да си набавят храна. те няма да бъдат загубени без хора“, казва Пиърс.

Според учените, ако се случи така, че в резултат на някаква катастрофа всички хора на Земята изчезнат, тогава бившите домашни любимци ще се върнат към момента, в който са били опитомени за първи път. Тоест ще живеят като обикновени диви животни.

В същото време учените смятат, че не всички породи кучета ще могат да преживеят подобно връщане към основите в резултат на изчезването на хората на планетата. Много породи се отглеждат по такъв начин, че просто не могат да оцелеят в дивата природа.

кучетацял екран

Това важи особено за кучета с плоско лице, като мопсове и булдоги, и други подобни породи домашни любимци, казва Пиърс. Тези кучета имат големи здравословни проблеми и това ще им попречи да станат добри ловци. Освен това много кучета се отглеждат с къси опашки, което може да ги направи неспособни да взаимодействат с диви кучета.

"С помощта на опашката кучетата могат да дават ясни сигнали за емоционалното си състояние. Кучетата с къса опашка няма да могат да правят това нормално. Това означава, че правилната комуникация с дивите видове ще бъде нарушена. Това ще доведе до факта, че такива породи кучета ще станат жертва на атаки и могат да умрат", казва Пиърс.

От друга страна, учените смятат, че някои бивши домашни кучета с течение на времето ще започнат да се кръстосват с вълци и диви кучета, което ще доведе до появата на "улични превъзходни", по-адаптирани към живота в дивата природа.

Френски булдогцял екран
 
Снимка: wikipedia

Въпреки че вълците са предимно ловци, а бездомните кучета са по-склонни да търсят храна в сметищата, тези животни понякога могат да сменят ролите си, казва Рейндж. Тоест вълците могат да търсят храна в сметищата, а бездомните кучета да ходят на лов.

Някои собственици на кучета може да се чудят дали техните домашни любимци ще бъдат нещастни, ако наоколо няма хора? Но учените смятат, че психологически проблеми при кучетата поради това няма да възникнат.

Според Пиърс собствениците на кучета често потискат определено кучешко поведение, което дразни хората. Например, на кучетата се казва къде и как да се разхождат, къде да ходят до тоалетна, какво да ядат. Бездомните кучета нямат такива ограничения и могат да правят каквото си искат.

"Може би някои кучета дори биха били по-добре без хора до известна степен. Кучетата нямат основното - свободата на действие", казва Пиърс.

Според Рейндж наблюденията на бездомните кучета са показали, че те са в състояние да формират свои социални групи и наличието на храна за тях е по-важно от "общуването" с хората.

"Ако всички хора на Земята изчезнат, тогава основният проблем за бившите домашни кучета ще бъде намирането на храна. Загубата на социален партньор, тоест човек, няма да бъде трагедия за тях. Ако кучетата имат храна, те ще бъдат много щастливи животни дори без нас", казва Рейндж.

Превод: GlasNews