Целият живот на Земята зависи от слънчевата светлина и топлината. Но често на Слънцето се случват събития, които се наричат ​​слънчеви изригвания, в резултат на които милиарди тонове плазма летят в космоса със скорост хиляди километри в секунда. И понякога тези потоци летят директно към Земята. Ако на Слънцето се случи невероятно силно изригване, ще успее ли Земята да издържи такъв удар и няма ли целият живот на нашата планета да бъде унищожен? Live Science установи мнението на учените по този въпрос.

Много е трудно да се предскаже точно какво може да се случи в резултат на много мощно изригване и огромни изхвърляния на коронална маса (същите тези плазмени потоци), казват учените.

Земята има надеждна защита

Повечето експерти смятат, че магнитното поле на Земята, което образува обвивка около планетата, наречена магнитосфера, трябва да защитава планетата от най-екстремните събития на Слънцето.

Когато такива потоци от заредени частици пристигнат до Земята, те се сблъскват с магнитно поле и това предизвиква геомагнитна буря. Което от своя страна, в зависимост от мощността, може да повлияе неблагоприятно на работата на близките до Земята космически кораби, както и на радиокомуникациите на планетата.

В същото време тези заредени частици носят вредно лъчение, което е пагубно за всички живи същества. Но тази радиация се спира от нашата плътна атмосфера. Според астрофизика Алекс Йънг от Центъра за космически полети Годард на НАСА, дори най-мощните слънчеви изригвания все още не са увредили атмосферата.

слънце, земя, магнитно поле
Снимка: Universe Today

Как възникват слънчевите изригвания?

Когато линиите на магнитното поле на нашата звезда се усукват, резултатът е петна от огромна електромагнитна енергия върху Слънцето, известни като слънчеви петна. Именно в тези петна се появяват светкавици с много различна сила, които принадлежат към пет различни класа: от най-слабите до най-разрушителните.

По-голямата част от енергията от слънчевото изригване се освобождава под формата на ултравиолетово и рентгеново лъчение. Но енергията на пламъка може да загрее близкия газ в атмосферата на Слънцето и да изпрати милиарди тонове слънчева плазма, летяща в космоса, наречено изхвърляне на коронална маса. Тези потоци от заредени слънчеви частици могат да достигнат Земята за 15 до 48 часа.

слънце
Снимка: NASA

Геомагнитни бури

Сега Слънцето наближава пика на своята активност в 11-годишния слънчев цикъл и броят на изригванията се увеличава, а с тях и количеството слънчева материя, изхвърлена в космоса. Повечето от тези потоци, според учените, почти незабележимо се разбиват в нашата магнитосфера. Но ако изригването на Слънцето е достатъчно силно, а такива вече се появяват и в близко бъдеще ще бъдат още повече, тогава взаимодействието на магнитното поле на Земята и плазмените потоци води до появата на различни геомагнитни бури. 

Като се има предвид, че прогнозирането на появата на изригвания на Слънцето е почти невъзможно, някои учени се опасяват, че до 2024 г., когато Слънцето достигне своя пик, много мощни изригвания могат да създадат много проблеми на планетата.

По-специално, почти всички сателити в ниска околоземна орбита могат да се повредят от такива изригвания, което ще остави планетата без навигация и комуникация. Някои учени предполагат, че дори интернет апокалипсис може да настъпи, когато енергията на Слънцето повреди кабелните мрежи на Земята.

Може ли слънчево изригване да унищожи живота на Земята?

"Какво трябва да падне на Земята, за да унищожи живота тук? Колко мощен трябва да бъде този поток от слънчеви частици, който няма да задържи магнитното поле и атмосферата на Земята? Няма отговор на този въпрос, тъй като досега дори най-мощните изригвания на Слънцето не е навредило нито на технологиите, нито на хората толкова силно“, казва Дъг Бизекер, експерт по космическо време от Станфордския университет.

През следващите няколко милиарда години, преди Слънцето да започне да се превръща в червен гигант, нашата звезда няма да застраши Земята с унищожаването на живот, твърдят учени.

слънце
Снимка: NASA

Кой трябва да се страхува?

В този случай можете да се страхувате от експлозията на умираща звезда, която ще се превърне в свръхнова. Ако такава супернова се появи в рамките на 50-100 светлинни години от нас, тогава това наистина е нещо, от което трябва да се страхуваме, казват учените.

Когато избухне свръхнова, в космоса излиза невероятно мощна радиация, която може да пътува на милиони светлинни години. Такава експлозия не е светкавица на Слънцето, тази радиация може да унищожи целия озонов слой на Земята и просто да изгори целия живот. За щастие, засега в близост до Земята няма звезда, която да се превърне в свръхнова в близко бъдеще, казват учените.

Превод: GlasNews