Според Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, на 20 януари на Слънцето се е случило друго мощно изригване с изхвърляне на коронална маса. Заради това Земята вчера беше обхваната от геомагнитна буря, която ще продължи няколко дни.

Наближава двудневна магнитна буря: какво да очакваме

Слънчевите изригвания са мощни изблици на електромагнитно излъчване, които се появяват в слънчевата атмосфера. Често тези изригвания са придружени от изхвърляне на коронална маса, които представляват потоци магнетизирана плазма, изхвърлена в космоса, пише Space. Тези плазмени потоци могат да достигнат Земята и да се разбият в магнитосферата на планетата. Тоест те се сблъскват с магнитното поле на Земята, което ни предпазва от най-екстремните прояви на космическото време.

Подобен сблъсък понякога води до появата на геомагнитни бури с различна сила. Поради това се появяват много ярки полярни сияния в резултат на сблъсък на слънчеви частици с кислородни и азотни молекули в атмосферата. Понякога геомагнитните бури водят до неизправности на сателитите в орбита и наземната енергийна инфраструктура.

Но учените казаха, че въпреки появата на геомагнитна буря на Земята на 22 януари, която ще продължи още няколко дни, тя принадлежи към клас G2. Това е втората най-мощна геомагнитна буря от петте вида подобни събития, така че не би трябвало да има особени проблеми. Въпреки че северното сияние може да се наблюдава малко по на юг, отколкото обикновено изглежда.

слънцеЦял екран
Поредното изригване на плазма на Слънцето се случи точно по времето, когато нашата звезда започна своя пик на активност в 25-ия слънчев цикъл, който започна през 2019 г. Снимка: NASA

Учените прогнозират, че от януари до октомври тази година много повече слънчеви петна ще се появят на Слънцето, където се генерират слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса. Но по време на слънчевия максимум често се появяват най-мощните изригвания на Слънцето, принадлежащи към клас X. Съответно по-големи потоци плазма летят в космоса. 

Това може да предизвика появата на геомагнитни бури от по-висок клас на Земята от G3 до G5. Последните са особено опасни за орбиталната и наземната инфраструктура, тъй като цели съзвездия от спътници могат да се повредят, а на повърхността на нашата планета могат да възникнат дълготрайни прекъсвания на захранването и комуникациите.

Превод: GlasNews