Астрономите станаха свидетели на огромно изригване на краткопериодичната комета 29P/Schwassmann-Wachmann. Учените смятат, че повече от 1 милион тона газ, лед и други вещества са излетели в космоса по време на това събитие, които могат да бъдат потенциални градивни елементи за живота на Земята, пише Space.

Кометата 29P / Schwassmann - Wachmann с диаметър 60 км прави пълна обиколка около Слънцето за почти 15 години. Учените смятат, че тази комета е най-вулканично активната по рода си в Слънчевата система. 29P/Schwassmann-Wachmann е една от около 100-те комети, наречени кентаври, и подобно на своите „роднини“ тя излетя от пояса на Кайпер (регион от ледени обекти отвъд Нептун) и обиколи Слънцето между Нептун и Юпитер.

Наскоро астрономите видяха, че яркостта на тази комета се е увеличила драстично. Внимателните наблюдения доведоха учените до заключението, че причината за това е мощно изригване на кометата. То се оказа вторият по големина за последните 12 години. Първото най-силно изригване е събитие от септември миналата година.

Според Кай Стодард-Джоунс от университета в Кардиф, Великобритания, такива много силни изригвания на комета са много редки и причината за такива огромни изхвърляния не е напълно ясна.

Ето как изглеждаше кометата 29P/Schwassmann-Wachmann след силното изригване Снимка: NASA

Изригванията на кометата 29P/Schwassmann-Wachmann се наричат ​​криовулканизъм поради факта, че за разлика от земните вулкани, тя изхвърля не гореща магма, а студени газове и лед. Учените смятат, че изригванията на комета възникват поради голямото количество слънчева топлина.

Известно е, че кометата 29P/Schwassmann-Wachmann изхвърля в космоса смес от въглероден оксид и азотен газ, както и ледени твърди вещества и течни въглеводороди по време на своите изригвания. Смята се, че последните са възможните градивни елементи, от които се е появил животът на нашата планета.

Според Ричард Майлс от Британската астрономическа асоциация повече от 1 милион тона материя са излетели в космоса по време на последното изригване на комета. Самият облак от тези вещества беше приблизително 56 хиляди км и те летяха в космоса със скорост от 1300 км/ч.

Новите наблюдения предполагат, че по-бавното въртене на кометата кара кометата да абсорбира слънчевата радиация по-неравномерно, което води до изригвания.

Според Майлс астрономите дълго време не са обръщали голямо внимание на тази комета, открита през 1927 г. Но мощните изригвания през последната година принудиха учените да преразгледат отношението си към този обект. В началото на следващата година астрономите планират да свържат космическия телескоп Webb, за да наблюдават кометата.

Превод: GlasNews