Днес, преди втория опит за изстрелване на ракетата „Артемис 1” на НАСА, се появи теч на водородно гориво, пише Fox News. Служителите на Американската космическа агенция спряха зареждането на ракетата, докато отстранят проблема.

Излитането е планирано за 14:17 ч. местно време (20:17 ч. по Гринуич) от космическия център Кенеди във Флорида, но прозорецът за излитане ще остане отворен през следващите два часа, ако е необходимо.

Шансът за благоприятно време през този времеви прозорец е 60%. “Времето изглежда добре” и не се очаква да попречи на изстрелването, увери по време на пресконференция Мелъди Ловин, отговаряща за анализа на прогнозата за времето. NASA също работи от понеделник за отстраняване на техническите проблеми, довели до отмяната на излитането в последния момент.

Припомняме, че в понеделник беше открита пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата „Артемис 1”, която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникна и проблем с един от четирите огромни двигателя.

Полетът на "Артемис" 1 към Луната се отлага

Ако бъде изстреляна успешно днес, капсулата “Орион” на върха на ракетата ще прекара почти 38 дни в космоса. Тя ще бъде спусната в орбита около Луната, след като се приближи до повърхността є само на около 100 км. Именно на този кораб ще се качат астронавтите в бъдещето - включително първата жена и първият цветнокож човек, които ще стъпят на Луната, най-рано през 2025 г.

Гледайте на живо: