Сензационната новина, че голям астероид ще се разбие в нашата планета след 23 години, получи продължение под формата на нова прогноза на НАСА.

Свети Валентин 2046 ще мине както обикновено, тъй като опасният астероид, който имаше шанс 1 към 600 да падне на Земята и да унищожи някой голям град, вероятно ще прелети покрай планетата, пише Live Science.

Нов астероид, наречен 2023 DW, беше открит съвсем наскоро, а именно на 27 февруари тази година. Учените оцениха размера му на 50 метра, което съответства на около половината от дължината на футболно игрище. По-рано учените заявиха, че има малък шанс, а именно 1 към 600, този астероид да падне на Земята на 14 февруари 2046 г. Това падане, според прогнозите, може да доведе до унищожаването на голям град.

астероид 2023 DWцял екран
Компютърен модел на астероид 2023 DW, който според прогнозите трябваше да падне на Земята през 2046 г. Снимка: NASA

Тази новина веднага се разпространи в мрежата и предизвика много вълнение, защото някои хора дори започнаха да преразглеждат плановете си за празнуване на Свети Валентин след 23 години.

Но според нова прогноза на НАСА шансът астероидът 2023 DW да удари Земята сега е 1 към 770, което означава, че с 99,9% вероятност тази космическа скала безопасно ще заобиколи нашата планета и няма да й причини щети. А нова прогноза на учени от Европейската космическа агенция допълнително намали шансовете наскоро откритият астероид да се сблъска със Земята до 1 към 1584. Това предполага, че вероятната катастрофа най-вероятно няма да се случи.

В продължение на 24 часа всеки ден учени от НАСА наблюдават движението на приблизително 28 000 астероида в космоса. Тези камъни, които се приближават до Земята на разстояние от 193 милиона километра, получават класификацията на близките до Земята астероиди. И ако се доближат до разстояние от 7,5 милиона км, това превръща тези камъни в категорията на потенциално опасни астероиди.

Досега учените от НАСА не са променили по-старата си прогноза, че никой известен астероид няма да падне на нашата планета през следващите 100 години. Но дори ако астероидът 2023 DW все пак се разбие в Земята, това със сигурност ще доведе до локална катастрофа, но няма да има такива глобални последици като падането на 10-километров астероид преди 66 милиона години, който е унищожил динозаврите.

астероидцял екран
Снимка: NASA

Превод: GlasNews