Според Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) астероид с размерите на Голямата пирамида в Гиза може да удари Земята на 6 май 2022 г.

Въпреки шанс едно на 3800 (0,026%), астероидът може да се вреже в Земята и тогава най-лошият сценарий от филмите за апокалипсиса на човечеството ще може да се види наяве.

Ако астероидът Кадлу (JF1, открит на 14 май 1994 г.) удари Земята, силата на сблъсъка ще бъде еквивалентна на детонация от 230 килотона тротил, 15 пъти по-мощна от атомната бомба, унищожила Хирошима през 1945 г. Учените предполагат, че масивният астероид е с диаметър около 130 метра.

Дори астероидът да удари най-отдалечената част на Тихия океан, въздействието ще бъде достатъчно силно - планетата ще бъде изправена пред опустошителни цунами и „ядрена зима“.

Поради потенциално катастрофалната заплаха от астероиди, лабораторията за реактивно задвижване (JPL) на НАСА проследява опасни космически обекти повече от десетилетие за възможни сблъсъци със Земята през следващите 100 години.