Озоновата дупка над Антарктида е най-малка от 1982 г. насам, съобщи НАСА.

Огромната дупка в защитния озонов слой е достигнала максимума си на 8 септември, когато е била 16.4 млн. кв. километра, което е почти колкото територията на Русия. След това тя се е свила и до средата на октомври е била около 10 млн. квадратни километра, което пък се равнява на площта на Европа.

Учените от НАСА уточниха, че тази година не е била толкова топла, колкото предишните, и затова покачването на температурите в горния слой на атмосферата над Южния полюс не е било драстично. Това от своя страна е свило озоновата дупка до най-малкия ѝ размер от началото на постоянното ѝ наблюдение.

За да покажат каква е разликата в големината ѝ по време на година с нормални метеорологични условия, от американската космическа агенция уточняват, че тогава озоновата дупка достига близо 21 млн. кв. км.

"Това е чудесна новина, но е важно да признаем, че се дължи на по-топлите стратосферни температури. Това не е знак, че озоновият слой внезапно тръгва към възстановяване", разказа Пол Нюман от НАСА.

Най-голяма озоновата дупка е била през 2000 г. - 29.86 млн. кв. км.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома, който предпазва повърхността от ултравиолетовите лъчи, които предизвикват рак у хората и увреждат посевите.