НАСА започна мисия за изследване на астероид, на който има ценни метали на стойност от над $10 000 квадрилиона  (квадрилионът е число с 15 нули). Астероидът е толкова богат на тези метали, че би направил всички на Земята милиардери, ако те бъдат разделени по равно, съобщава The ​​Independent.

Астероидът Psyche 16  е забелязан за пръв път през март 1852 г. Той е широк 199, 5 километра. Смята се той ще бъде в основата на мисията на НАСА, която ще се проведе пред август 2022 година.

Екипът на НАСА ще пристигне на астероида в началото на 2026 г..

"За разлика от повечето други астероиди, които са скалисти или с множество ледници, учените смятат, че астероидът от тип М (метален) се състои предимно от метали и никел, като тези на Земята", уточняват от НАСА.

Psyche 16 се намира между Марс и Юпитер. Според Daily Mail той представлява "остатъците от унищожена протопланета" още когато се е образувала Слънчевата система.

Експерти от Калифорния вече са създали така наречената температурна карта, за да се разберат свойствата на повърхността на астероида.

„Констатациите са стъпка към разрешаване на загадката за произхода на този необичаен обект, който според някои е част от ядрото на злополучна протопланета“, казват изследователи, правили скорошно проучване.

Откритията сочат, че повърхността му е съставена от "поне" ​​30% метал.

Междувременно от НАСА обявиха, че изпращането на астронавти на естествения ни спътник през 2024 г. няма да може да се осъществи.

Причината е закъснение в изработването на специалните костюми. Според представител на НАСА те няма да са готови преди април 2025 г. и то в най-добрия случай.

От космическата агенция са похарчили над 1 милиард долара за разработване на костюмите, като общо 27 различни компании доставят компоненти за тях.