Възпаление, което прилича на измръзване на пръстите на ръцете и краката, може да е симптом на COVID-19. Това съобщиха британски учени в сряда, 6 октомври.

Епидемиологията и клиничните особености на лезии, подобни на измръзване, са подробно проучени и публикувани в British Journal of Dermatology, предаде BBC.

Един от авторите на работата, д-р Чарлз Касиус, отбеляза, че това проучване предоставя нов начин за разглеждане на ситуацията.

Общо в проучването са участвали 50 души с „коронавирусни пръсти“ и 13 - със сходни симптоми, проявили се още преди пандемията. Оказа се, че и в двата случая тялото произвежда голямо количество определени автоантитела - те атакуват погрешка не само вируса, но и клетките и тъканите на човешкото тяло. Друг вид протеинова молекула на интерферон, който предпазва от вируси, може да доведе до появата на такова възпаление.

Обикновено това възпаление се проявява при юноши и деца, то е безболезнено и преминава от само себе си, без медицинска намеса. Симптомът се проявява най-често 1-4 седмици след заразяването. Това може да причини подуване или промяна на цвета на пръстите на ръцете и краката и това може да продължи няколко месеца.

Превод: GlasNews.bg