Човешките сълзи можели да носят поток от полезна информация, съобщават учени в ACS Nano. Само с няколко капки сълзи нова технология можела да разпознае очно заболяване и дори да забележи признаци на диабет.

Искахме да демонстрираме потенциала на използването на сълзи за откриване на болести“, казва Фей Лиу, биомедицински инженер в Медицинския университет Уенжоу в Китай. И добавя: "Възможно е капчиците сълзи да отворят прозорец за учените да надникнат в цялото тяло и един ден дори да позволят на хората бързо да тестват сълзите си у дома.".

Подобно на слюнката и урината, сълзите съдържали малки "торбички", пълни с клетъчни съобщения. Ако учените успеят да прихванат тези микроскопични "торбички", те биха могли да дадат информация за това какво се случва вътре в тялото на човек.

Учените добавят, че събирането на достатъчно от тези торбички, наречени екзозоми, е трудно. За разлика от течността от други части на тялото, от очите изтича много малко течност.

Екипът на Лиу измислили новия начин за улавяне на торбичките от малки обеми сълзи. Първо, изследователите събрали сълзи от участниците в изследването. След това добавили разтвора, съдържащ сълзите, към устройство с две нанопорести мембрани, вибрирали мембраните и отделили разтвора. В рамките на минути техниката позволявала на малките молекули да "избягат", оставяйки торбичките с клетъчните съобщения за анализ.

Резултатите впечатлили учените. Различни видове заболяване, като сухота на окото, оставяли свои собствени молекулярни отпечатъци в сълзите на хората. Нещо повече, учените казват, че сълзите биха могли потенциално да помогнат на лекарите да наблюдават как диабетът прогресира при пациенти, болни от него.

Също така учените искали да изследват сълзите, за да видят дали могат да добият и доказателства за други заболявания, като  депресия или емоционален стрес, споделя и съавторът на изследването - Люк Лий, който е биоинженер в Харвардското медицинско училище. „Това е само началото“, казва той. „Сълзите изразяват нещо, което не сме проучили наистина.

Превод: Glasnews.bg