Когато ваксината срещу коронавирус AstraZeneca беше одобрена за европейския пазар в края на януари 2021 г., новината за нейните странични ефекти няколко седмици по-късно шокира целия свят. Няколко жени на средна възраст починаха от тромбоза на венозния синус малко след ваксинацията. В тази връзка много страни вече не ваксинират хора под 60 години с AstraZeneca.

Някои експерти вече критикуват забраната като грешен ход. Те твърдят, че рискът от коронавирус е значително по-висок от риска от тромбоза на вените на главния мозък.

Мащабно проучване на Оксфордския университет по този въпрос потвърди тези тези. Заключение: Рискът от смърт от тромбоза на мозъчните вени в резултат на коронавирусно заболяване всъщност е няколко пъти по-висок, отколкото при ваксината AstraZeneca.

Ново проучване от Великобритания

Изследователката Джулия Хиписли-Кокс и нейният екип сравниха огромни количества данни за своето проучване, публикувани във британския Ärzteblatt. Те сравниха колко хора във Великобритания са се разболели или починали от тромбоза на мозъчните вени след ваксинация с AstraZeneca и колко хора са  починали от тромбоза в резултат на коронавирусна болест. Цифрите очертават ясна картина: рискът от фатална тромбоза на мозъчните вени след коронавирус е три пъти по-висок, отколкото след ваксинацията.

Във Великобритания над 29 милиона души са били ваксинирани с AstraZeneca и само седем от тях са починали от мозъчна тромбоза.

„Тези седем души биха починали от тромбоза на мозъчните вени, ако бяха заразени с коронавирус. Защо? Тъй като в борбата с вируса тялото също ще образува антитела, които, за съжаление, довеждат до образуване на кръвни съсиреци“, се казва в изследването.

Превод: GlasNews.bg