Експертите по връзките и различни популярни психолози отдавна разпространяват идеята, че мъжете и жените са устроени по различен начин. В ново проучване учените, изглежда, са намерили потвърждение за това.

В проучването екип от Медицинския университет в Станфорд разработи модел на изкуствен интелект, който успя да открие разликата между сканирането на мозъчната активност на мъжете и жените с повече от 90% точност, пише Daily Mail. Авторите на изследването твърдят, че повечето от откритите разлики са в мрежата на режима по подразбиране, стриатума и лимбичната мрежа. С прости думи, всички те са разположени в области, отговорни за:

  • сънуване;
  • спомняне на миналото;
  • бъдещо планиране;
  • взимане на решения;
  • усещане за мирис.

Използвайки тези резултати, екипът успя да добави ново парче към пъзела, подкрепяйки идеята, че биологичният пол оформя нашите мозъци. Авторите на изследването също смятат, че работата им може допълнително да хвърли светлина върху мозъчните заболявания, които се проявяват по различен начин при мъжете и жените. Например, като аутизъм, болест на Паркинсон, които са по-чести при мъжете, докато множествената склероза и депресията са по-чести при жените.

Главният автор на изследването, Виноа Менон, професор по психиатрия и поведенчески науки, каза, че ключова мотивация за работата е констатацията, че сексът играе критична роля в развитието на човешкия мозък, както и в нашето стареене и проявата на умствени и неврологични разстройства.

мъж жена мозъкЦял екран
Кои части от мозъка са най-важни за разграничаване между мъжете и жените Снимка: PNAS

По време на проучването учените разработиха дълбок модел на невронна мрежа, който може да научи как да класифицира мозъчните изображения като мъжки или женски. Учените започнаха, като показаха на AI серия от функционални сканирания с магнитен резонанс и им казаха дали AI гледа мъжки или женски мозък.

По този начин моделът, разработен от учените, успя да разбере кои части от мозъка имат фини разлики в зависимост от пола на човека. На следващия етап AI беше снабден с около 1,5 хиляди сканирания на мозък, различни от тези, на които беше обучен. В резултат моделът на учените успя да определи успешно дали полът е женски или мъжки в повече от 90% от случаите.

Имайте предвид, че сканиранията са получени от мъже и жени от САЩ и Европа. По този начин учените предполагат, че AI може да прави разлика между женски и мъжки мозъци, независимо от други разлики, например:

  • език;
  • диети;
  • култура.

Авторите на изследването твърдят още, че работата им се различава от много подобни. В повечето проучвания учените наричат ​​AI „черна кутия“, защото не могат да разберат защо е стигнал до определени резултати. В този случай обаче нещата са съвсем различни, тъй като учените успяха да идентифицират областите на човешкия мозък, които бяха най-важни за изкуствения интелект, за да определи пола на човека.

Превод: GlasNews