Древен меч бе открит от водолаз край бреговете на Израел. Експерти твърдят, че артефактът е на около 900 години и вероятно е принадлежал на рицар кръстоносец.

Оръжието, което е с дължина един метър, е намерено случайно в Средиземно може и цялото е покрито с дебел слой соли, пясък и миди. Точното място, на което е открито, е в близост до пристанището на Хайфа.

Независимо от това, че е било покрито с какви ли не морски организми, формата му била достатъчна, за да спечели вниманието на водолаза любител.

"Районът на находката е служил за убежище на мореплавателите от бурите", разказва Коби Шарвит, част от Израелската агенция за антиките.

Тези ширини са привличали стотици кораби през вековете, като това носи интересни находки на учените днес. Въпросният меч, който по всяка вероятност е на цели девет века, ще бъде изложен в музей, но след като бъде реставриран.

Оръжието е намерено на 200 метра навътре в залива край Хайфа и на четири метра дълбочина. Запознати определят състоянието му като повече от добро, независимо от възрастта му.

Въпреки че за момента е ясен единствено силуета на меча, Шарвит е сигурен, че става въпрос за оръжие от епохата на Кръстоносните походи - серия от исторически събития, вледствие на желанието на владетелите и Църквата в Европа да освободят Светите земи и Йерусалим.

Първият поход е проведен през 1095 година, а последният след няколко века – 1291 година. В тях участие взимат както крале, техните рицари, обикновени войници и хора.

Артефакът не е единствената находка от района, заедно с него водолазът Шаоми Катцит открива фрагменти от керамика, както и метални и каменни котви.

"Мечът е запазен в перфектно състояние. Той е красив и рядък и по всяка вероятност е приналежал на християнски рицар", споделя специалиста Нир Дисфелд.

"Открит е покритс морски обитатели, но е сигурно, че става въпрос за метален предмет", добавя той.

"Завладяваща е срещата с подобна вещ, която те отвежда 900 години назад във времето. Това е една различна епоха – на рицари, броня и мечове", добавя Дисфелд.

Заливът, близо до който е открито оръжието, е дестинация преплавана от хиляди рицари и войни в епохата между XI - XIII в.

Превод: GlasNews.bg