Учените дълго време изучават вида дрождеподобни гъбички Cryptococcus (Cryptococcus neoformans) и откриха нещо удивително - веднъж попаднала в тялото на гостоприемника, тя може да мутира, за да увеличи вероятността от инфекция, пише Science Alert .

Известно е, че в природата Cryptococcus може да се намери в различни местообитания - от гниещо дърво до постеля. Но учените са открили, че тя е също толкова многофункционална вътре в заразен организъм - Cryptococcus може да промени формата си, за да се движи свободно в тялото, след като бъде вдишана.

Учени от университета в Юта са изследвали поредица от изображения на мозъка и белите дробове на човек, заразен с патогена. Те установили, че клетките на патогена в белите дробове на заразените са с различни размери и различни форми. Но снимките на заразения мозък били много различни - клетките били хомогенни. Учените разбраха, че вирусът може да се адаптира и да променя формата си, за да проникне дълбоко в тялото.

Изследователите проведоха серия от експерименти върху мишки - те бяха инжектирани с големи и по-малки клетки на криптококи и установиха, че по-малките клетки на патогена, като правило, влизат в мозъка на експерименталните субекти. И това не е всичко.

В хода на по-нататъшни изследвания учените изследвали по-малки клетки на Cryptococcus и разбрали, че всъщност те са нещо ново, а не просто миниатюрни копия. Хипотезата е, че промените в гените на Cryptococcus са причинени от освобождаването на фосфат от клетките на гостоприемника по време на тъканно увреждане. Учените предполагат, че фосфатът е катализаторът за промяна на формата на клетките на криптококите.

Ужасяващо е, че тези нови миниатюрни клетки могат да достигнат до мозъка само за няколко дни. Учените от университета в Юта обаче са оптимисти - сега, знаейки за такива способности на патогена, в бъдеще изследователите ще могат да блокират този процес, което означава предотвратяване на мащабно увреждане на тялото.

Освен това неврологията планира да продължи изследванията за това как гъбичните клетки успяват да „надхитрят“ защитната бариера на мозъка. Учените вярват, че като научат триковете на смъртоносната гъба, те могат да разберат как да защитят мозъка от колониалните навици на Cryptococcus.

Превод: GlasNews