Учени откриха следа за произхода на вируса, който причинява COVID-19. При прилепи, живеещи в пещери в Лаос, бе установено, че носят подобни патогени, за които експертите предполагат, че потенциално могат да заразят хора директно, съобщава БГНЕС.

Коронавирусът уби милиони, откакто беше засечен за първи път в Китай в края на 2019 г. и все още не е ясно, откъде е дошъл и дали произходът му е естествен.

Изследователи от френския Институт "Пастьор" и Националния университет в Лаос обявиха, че техните открития показват, че вируси, генетично близки до SARS-CoV-2, съществуват в природата сред прилепите във варовиковите пещери в съседния на Китай северен Лаос.

От вирусите, които учените са идентифицирали сред стотиците летящи бозайници, тествани в провинция Виентян, е установено, че три приличат много на коронавируса, който причинява COVID-19, особено в механизма за захващане към човешките клетки.

"Идеята беше да се опитаме да идентифицираме произхода на тази пандемия", посочва Марк Елойт, който ръководи лабораторията за патогени на института "Пастьор".

Елойт , чийто екип анализира събраните проби, посочва, че все още има ключови разлики между намерените вируси и SARS-CoV-2. Но изследването е "голяма стъпка напред" за идентифициране на произхода на пандемията, потвърждавайки теорията, че коронавирусът може да е дошъл от живи прилепи в Китай.