Ново проучване, публикувано на иврит в списанието HaRefua (Медицина) на Израелската медицинска асоциация, разкрива нов метод за диагностициране на болестта на Алцхаймер - чрез гледане на ретината. За да се случи това, пациентът трябва само да вземе порция куркума, оранжева подправка, която се използва широко в кулинарията, съобщи Ynetnews, английската версия на уебсайта Ynet.

Д-р Керен Ууд от болницата Assuta в Ашдод, която също работи в университета Бен Гурион в Негев, и д-р Идит Махаршак от болницата Wolfson и от Медицинския факултет на университета в Тел Авив са участвали в проучването. Техни американски партньори са д-р Йосеф Короньо и Мая Короньо-Хамауи от медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, Калифорния.

Учените обясняват: фоторецепторите на ретината реагират на светлина и предават сигнали към слоя ганглийни клетки. Тъй като ретината е пряко свързана с мозъка, промените в нея могат да отразяват патологични процеси, протичащи в мозъка, включително тези, които съпътстват развитието на болестта на Алцхаймер. По този начин са открити натрупвания на β-амилоид в ретината на хора, починали от болестта на Алцхаймер.

За изследването са избрани 10 пациенти с болестта на Алцхаймер и 6 здрави хора, представляващи контролната група. Те били помолени да приемат порция куркума, яркожълта подправка, която оцветява натрупване на β-амилоид. Няколко дни по-късно им е направен преглед на ретината.

Учените са открили, че куркумата оцветява ретината само при хора с болестта на Алцхаймер. При представителите на контролната група тя остава небоядисана.

Превод: GlasNews