Швейцарски изследователи са разработили система, съставена от електрически импланти, свързани с приложение за таблет. Изобретението им превърна Мишел Рокати в първият човек, проходил отново след тежка травма на гръбначния стълб.

Технологията не е нова, но за пръв път е използвана върху парализиран човек. Имплантът изпраща електрически импулси към конкретния области на гръбначния стълб, които се занимават с ходене. Той може да се свързва безжично с мобилно устройство.

Мишел Рокати разполага с таблет, на който е инсталирано специално приложение. С него той контролира подаването на сигнали към гръбначния си стълб. Така с апликацията пациентите могат да изберат какъв тип движение искат да направят и след това, добре, да го направят.

Рокати е един от тримата мъже, върху които изследователите от Лозана са тествали имплантите. По думите на учените резултатите са "зашеметяващи", пише Dir.bg.

В рамките на първите часове от терапията след имплантирането и тримата мъже успяват да движат краката си и скоро да плуват, да карат колело и да стоят с помощта на проходилка в лабораторията. Скоро след това те успяват да се движат и извън лабораторията.