Европейската космическа агенция (ESA) с помощта на своя орбитален апарат Mars Express, който обикаля около Червената планета от 2003 г., проведе първото в историята предаване на живо от орбитата на Марс. Така учените отбелязаха 20-годишнината от работата на изследователската сонда в космоса. По време на предаването можеше да се види как изглежда планетата на живо, пише NTD.

Апаратът Mars Express в петък, 2 юни, проведе предаване на живо от орбитата на Марс, по време на което непрекъснато предаваше изображения на планетата. Струва си да се каже, че сега Марс е на разстояние от около 300 милиона км от нас и следователно изображенията се нуждаят от почти 17 минути, за да стигнат до Земята. Тоест, всъщност не беше съвсем пряко предаване. Но предаването на изображения периодично прекъсваше поради дъждовно време в Испания, където се е намирало устройството, получаващо данни от космоса.

Изследователи доказаха съществуването на древен океан на Марс

ESA обаче е доволна от това историческо събитие, тъй като беше възможно да се получат много висококачествени снимки на Марс. Докато орбиталният апарат се е движил, е било възможно да се види първо само част от Марс, а след това почти цялата планета и в края на излъчването отново само част от нея. Между другото, на някои изображения дори ясно се виждат бели облаци.

Според учените обикновено всички изображения се обработват, след като орбиталният апарат ги изпрати на Земята. Затова те се различават от това, което зрителите са видели по време на живото предаване. И като цяло всички данни, събрани от Mars Express, се съхраняват известно време на борда и едва след това се предават на Земята.

ESA заяви, че толкова дълго предаване на живо никога не се е случвало в историята на изследването на космоса и това е голямо постижение. Колкото до дъжда в Испания, той попречи на още няколко изображения на Марс. Стана известно също, че предаването е продължило само 1 час, тъй като учените не са искали устройството да изразходва твърде много енергия.

Само жени на първия полет до Марс! Учените обясниха защо

Космическият кораб Mars Express тръгна към Марс със спускаемия модул Beagle-2, който успешно кацна на повърхността на планетата, но така и не осъществи контакт със Земята. Едва през 2015 г. Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА направи снимки на спускаемия модул. Оказа се, че въпреки успешното кацане слънчевите му панели не са се отворили напълно.

Превод: GlasNews.bg Снимка: ESA