Учени от Европейската космическа агенция (ESA) представиха ново проучване, в което твърдят, че планираната пилотирана мисия до Марс трябва да се състои само от жени. Според тях това ще спести десетки милиони долари.

До момента 622 астронавти са били в космоса, но само 72 от тях са били жени, пише Daily Mail. Що се отнася до НАСА, американската космическа агенция е изпратила 355 астронавти в космоса, като само 55 от тях са жени. В окололунна орбита имаше 24 астронавти, 12 успяха да стъпят на повърхността на Луната, но сред тях нямаше нито една жена. 

Между другото, НАСА ще коригира тази ситуация по време на полета до Луната през 2024 г., защото един от 4-те членове на екипажа на мисията Artemis 2 ще бъде американката Кристина Кох. През 2025 г. НАСА планира ново кацане на астронавти на Луната, като сред стъпилите на повърхността на земния спътник за първи път ще бъде и жена.

Кристина Кохцял екран
Кристина Кох ще бъде първата жена, която ще лети около Луната с космически кораб Снимка: NASA

Първата жена, която пътува в космоса, е Валентина Терешкова, представител на вече несъществуващия СССР. Тя направи своя полет през 1963 г. Сали Райд е първата американска жена, излязла в космоса. Тя направи полета си през 1983 г. и стана третата жена в света, обиколила Земята.

Сали Райдцял екран
Сали Райд - първата жена астронавт на САЩ Снимка: NASA

НАСА планира да изпрати първата пилотирана мисия до Марс още през 30-те години на миналия век, като е възможно в екипажа да бъде включена и жена астронавт, както при бъдещ полет до Луната. Учени от ESA проведоха проучване, за да определят кои астронавти са най-подходящи за първия полет до Марс. Резултатите показват, че първият екипаж, който ще лети до Червената планета, трябва да бъде съставен изцяло от жени. Учените смятат, че по отношение на използването на ресурсите това ще бъде най-рационалният екипаж.

Еднопосочният полет до Марс отнема средно 7 месеца, тоест общата продължителност на полета, включително връщането на Земята, може да отнеме до 2 години. Въпреки че този период може да се увеличи по различни причини.

Учени от ESA симулираха дълга мисия до Марс с участието на 4 жени астронавтки. Резултатите от проучването показаха, че:

  • жените заемат по-малко място на борда на космическия кораб, което означава, че той може да бъде по-малък, отколкото ако мъжете летят в него;
  • жените се нуждаят от 1,7 тона по-малко храна от мъжете, така че можете да спестите повече от $100 милиона само от това;
  • жените консумират по-малко кислород и отделят по-малко въглероден диоксид от мъжете с 60%;
  • жените се нуждаят от по-малко вода от мъжете със 17%;
  • учените смятат, че средно потреблението на жизненоважни ресурси по време на полет само на женския екипаж до Марс ще бъде намалено средно с 30%.
астронавт, марсцял екран
Изследователите смятат, че женският екипаж ще бъде по-рационален по отношение на използването на ресурсите. Снимка: Daily Mail

По този начин първият полет до Марс с изцяло женски екипаж ще намали цената на мисията и ще използва по-малък космически кораб, защото ще трябват много по-малко провизии. А това е значителна икономия на пари, смятат учените.

В същото време изследователите посочват, че смесени екипажи, състоящи се от мъже и жени, ще бъдат необходими по време на по-нататъшни полети до Марс, когато там бъде създадена първата човешка колония.

Превод: GlasNews