Досега истинска машина на времето не е създадена и нито един от хората не е пътувал във времето. Но учените продължават да създават теории, които се опитват да обяснят доколко това е възможно, без да се получават времеви парадокси. Математически изчисления на австралийски учен показват, че такава теоретична възможност съществува, пише ScienceAlert.

Пътуването във времето създава толкова много проблеми за основните правила на Вселената. Поне това е заключението, което може да се направи от много научнофантастични книги и филми, като известната трилогия „Завръщане в бъдещето“. Например, когато пътувате в миналото, може да възникне парадокс на времето: ако се върнете няколко десетилетия назад и попречите на родителите си да се срещнат един с друг, тогава как може такъв човек да съществува в бъдещето, за да пътува назад във времето?

Парадоксът на мъртвия дядо

Този парадокс е по-известен като „Парадоксът на мъртвия дядо“ и писателите на научна фантастика за първи път говорят за него през 30-те и 40-те години на миналия век. Същността на парадокса е следната: човек се връща в миналото, убива дядо си, съответно баща му не е роден и, разбира се, той самият не трябва да се ражда. Но ако този човек все още е можел да отиде в миналото, тогава дядо му беше все още е жив. Така се появява времевият парадокс. Един от вариантите за разрешаване на този парадокс - писателите тогава предложиха следното: ако това се случи, тогава има свободна воля и човек може да действа в миналото както иска, защото не може да промени настоящето си.

Реално ли е пътуването във времето и без последствия?

В своята научна статия Жермен Тобар от Университета на Куинсланд, Австралия, предлага своята теория за това как пътуването във времето да стане реално без парадокси във времето.

„Общата теория на относителността на Айнщайн предсказва съществуването на времеви примки или пътуване във времето, където дадено събитие може да съществува както в миналото, така и в бъдещето самостоятелно“, казва Тобар.

Изследванията на учения, по време на които той извършва различни математически изчисления, показват, че пространство-времето може потенциално да се адаптира към промените, така че да не се появяват времеви парадокси.

"Представете си пътешественик във времето, който пътува назад във времето, за да спре разпространението на пандемията от COVID-19, но ако успее, тогава тази болест няма да съществува и той няма да се върне в миналото, за да я победи. Но изчисленията показват, че пандемията все пак ще се появи по някакъв начин, за да елиминира парадокса на времето, което означава, че не може да бъде спрян“, казва Тобар.



Снимка: Science Alert

Можете ли да промените миналото?

Изследването на Тобар разглежда влиянието на детерминистичните процеси, без никаква произволност, върху произволен брой региони в пространствено-времевия континуум и показва как две затворени времеви криви, както е предвидено от Айнщайн, могат да съществуват в съответствие с правилата на свободната воля и класическите физика.

Математическият модел на Тобар показва, че пътникът във времето може да направи всичко в миналото, без да създава каквито и да е времеви парадокси. Но разбира се, всички изследвания на възможността за пътуване във времето все още остават само под формата на математически модели и нямат реални аналози.

Стивън Хокинг също предположи, че пътуването във времето е възможно и ново проучване предполага, че можете да правите каквото си искате в миналото, защото всичко около вас се адаптира към промените и няма да има смущения в бъдещето.

„Без значение как се опитвате да създадете парадокс, събитията винаги ще се коригират сами, за да избегнат всякакви несъответствия. Пътуването във времето със свободна воля е теоретично възможно без никакви парадокси“, казва Тобар.

Превод: GlasNews