Във Великобритания прогнозираха как ще се развие пандемията на коронавирус в бъдеще. Експертите смятат, че с COVID-19 ще трябва да живеем още много години. За това пише Daily Mail, позовавайки се на документите на Националната здравна служба на страната.

Очаква се вирусът да продължи да се разпространява широко сред населението и да има сезонни огнища през зимата, като грип и други респираторни заболявания. Очаква се обаче ваксината срещу COVID-19 да доведе до това, което здравните експерти наричат ​​„стабилно състояние“, с не повече от 750 хоспитализации на ден, пише изданието.

Документите за първи път описват подробно четири различни сценария за по-нататъшното развитие на пандемията във Великобритания, пише Daily Mail. Един от тях предполага оптимистичен сценарий, при който пикът на новите инфекции - около 30 хиляди на ден - в страната ще бъде достигнат през юли. За разлика от него се обмисля друг вариант, при който през летния пик дневното увеличение на случаите ще е 85 хиляди.

Според университета Джон Хопкинс към 14 ноември броят на заразените с коронавирус от началото на пандемията е надхвърлил 253 милиона души, повече от пет милиона пациенти с COVID-19 са починали. 

На този фон производителите на ваксини предлагат ваксинации всяка година. Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла говори за това как най-накрая може да се справим с пандемията на коронавирус. Това съобщава списание  Atlantic Council.

Бурла посочи, че ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година. Само в този случай пандемията ще бъде победена.

Той също така заяви, че бустерната ваксина е доста ефективна. Говорим за показател над 95 процента. Главният изпълнителен директор на Pfizer отбеляза също, че все още не е известно колко дълго ще продължи толкова високо ниво на защита.

Има обаче наблюдения, които ясно показват, че 6 месеца след втората ваксинация имунитетът срещу коронавирусна инфекция започва да пада. Все още не е известно какво ще се случи след бустер дозата. Но Бурла е уверен, че защитата след третата ваксина ще остане още една година.

Превод: GlasNews.bg