След седмица голяма космическа скала, получила неофициалното прозвище "Коледен астероид", ще се приближи до Земята на разстояние, близко до космическите стандарти, пише Daily Mail.

На 25 декември според григорианския календар много хора по света празнуват Коледа. Като се има предвид, че огромен "предколеден" астероид ще се приближи до Земята на 15 декември, той получи необичайното си неофициално име.

Според учени от Европейската космическа агенция (ESA), астероидът, наречен 2015 RN35, сега се насочва към Земята. Размерът на този астероид е 140 метра и според класификацията на НАСА се счита за потенциално опасен за нашата планета.

Данните за неговата траектория показват, че той лети с невероятна скорост от 21 000 км/ч и този четвъртък ще се доближи до Земята на разстояние от 680 000 км. По космически стандарти това е много близо, въпреки че е почти два пъти разстоянието от нашата планета до Луната. Ако астероид с такъв размер е по-близо от 7,5 милиона километра от Земята, тогава той вече се счита за потенциално опасен.

астероидцял екран
Снимка: Live Science

В същото време учени от ESA твърдят, че няма от какво да се страхуваме и тази космическа скала трябва да прелети покрай Земята. Астероидът 2015 RN35 е от особен интерес за астрономите, тъй като за него се знае много малко, въпреки че беше открит през 2015 г. Затова ESA се обърна към астрономи аматьори с молба да наблюдават този астероид и дори да го снимат. Освен това ще може да се наблюдава до 19 декември, докато се отдалечава от Земята.

Учените все още не са сигурни точно от какво е направена тази космическа скала, дали наистина е с размери около 140 метра или повече и дали се върти около оста си. Неговата орбита, в която астероидът се върти около Слънцето, също е слабо разбрана, въпреки че, както бе споменато по-горе, всичко показва, че не представлява заплаха за Земята. Поне засега.

Астероидцял екран
Снимка: Live Science

Докато учените вече са открили почти всички огромни астероиди, повечето от астероидите с размер 2015 RN35 все още летят в космоса и остават неизвестни за науката. Според учените може да има няколкостотин хиляди такива близки до Земята астероиди и ако паднат на Земята, това ще доведе до значителни разрушения.

 
Превод: GlasNews