Учените не само откриха, но и точно идентифицираха източника на мистериозен радиоизблик, който идва от Слънцето, чиято периодичност има характер на сърдечен ритъм. Новото откритие ще даде повече информация за това как възникват слънчевите изригвания.

Група американски учени направиха необичайното откритие. Те откриха поредица от радиоимпулси, които приличат на сърдечен ритъм, и откриха източника на този радиосигнал, който идва от слънчево изригване на над 5000 км над повърхността на Слънцето, пише Futurism.

Учени от Технологичния институт в Ню Джърси, САЩ, казват, че новото откритие ще помогне за по-доброто разбиране на физическите процеси, които са в основата на освобождаването на енергия по време на слънчеви изригвания.

Екип от учени е определил местоположението на интензивни радиоизбухвания, които са свързани със слънчево изригване от клас C, което е мощен изблик на електромагнитно излъчване.

Слънчевата радиация включва интензивни радио изблици, свързани със слънчеви изригвания, и предишни проучвания показват, че те съдържат сигнали със специална повтаряща се периодичност. Според Сиджи Ю от Технологичния институт в Ню Джърси произходът на подобни повтарящи се сигнали отдавна е мистерия и е предмет на спорове сред учените.

слънце
Снимка: NASA

"Това беше неочаквано откритие. Открихме сигнали, които се повтарят на всеки 10-20 секунди и изглеждат като сърцебиене. Нашето откритие е важно за разбирането как се освобождава и разсейва енергията в атмосферата на Слънцето по време на слънчеви изригвания", казва Сиджи Ю.

Учените са засекли мощни радиоимпулси в зоната на Слънцето, където е станало слънчевото изригване. Учените казват, че в тази област линиите на магнитното поле се приближават една към друга, прекъсват се и се свързват отново, което провокира отделянето на голямо количество енергия, което води до появата на слънчево изригване.

Въпреки че подобни периодични радиоизбухвания не са необичайни за Слънцето, учените бяха изненадани, че успяха да открият друг източник на тези сигнали. Според Сиджи Ю за първи път са засекли радиосигнал, който идва от зона, където на Слънцето има магнитни острови или подобни на мехурчета структури, които периодично се придвижват към зоната, където възниква слънчево изригване.

Изследването показа, че периодичното движение на подобни на мехурчета структури води до многократно производство на високоенергийни електрони, което води до появата на различни видове радиация.

Учените смятат, че тези структури могат да повлияят на това колко енергия се освобождава по време на слънчево изригване и това ще ни позволи да разберем по-добре природата на най-мощните експлозии в нашата слънчева система.

Превод: GlasNews