Базираната в Обединеното кралство AIBODY разработи облачна платформа, която нарича "първият дигитален човешки организъм". Проектът беше обявен на MEDICA 2021 в Дюселдорф, а подробностите бяха публикувани на официалния уебсайт.

AIBODY предлага модел "физиологията като услуга". Според разработчиците тяхната платформа използва 132 хиляди параметра, които позволяват симулиране на човешкото тяло, като се започне от субклетъчно ниво, по-специално, за да се пресъздадат биофизични, биохимични и физиологични процеси. Сега проектът обещава да симулира дихателната и сърдечно-съдовата система, включително кървене, с помощта на триизмерна графика. Компанията планира да добави и други органи в бъдеще.

Главният изпълнителен директор Ричард Литълхейс каза, че програмата ще даде възможност за наблюдение на състоянието на пациента в реално време и базирано на VR, като ще настрои подходящото лечение за нормализиране на състоянието. Той предлага използването на AIBODY за медицинско образование, усъвършенствано обучение на лекари, лабораторни и клинични изпитвания и изследвания в областта на фармакологията.

Сайтът отбелязва, че военните ще могат да използват платформата за симулиране на различни рани, наранявания и състояния, за да се научат как да помагат на другарите на бойното поле.

„Системата реагира на травма и лечение по същия начин като истинското човешко тяло, което предоставя много възможности за използването й в медицинските училища, когато индивидуално симулира медицински процедури“, казва Ричард Литълхейс пред Businesswire.

Според компанията разработчик, потребителите ще имат достъп до облачната платформа с помощта на онлайн приложение и услуги за разширена реалност с тактилни усещания и управление с жестове. Освен това системата поддържа изтегляне на съдържание на трети страни и инсталиране на допълнителни програми. Компанията разработва и персонализирани симулатори за обучение за работа с медицинско оборудване и планира да „съживи книгите“, като направи текстовете на учебниците интерактивни.

„Covid-19 идентифицира системни уязвимости в медицинското образование и обучение, с които AIBODY може да се справи. Създадохме продукт, който изисква минимална конфигурация и позволява симулациите да се изпълняват за минути“, казва Литълхейс.

Превод: GlasNews.bg