Случилото се е едно трагично съвпадение. След падане 87-годишен мъж бил приет по спешност в болницата, а състоянието му бързо се влошавало. Тъй като имал и епилептични пристъпи, невролозите му направили ЕЕГ (при електроенцефалограмата се поставят електроди на определени места по главата, с които се измерва активността на мозъка).

Но още по време на изследването мъжът починал от инфаркт. Тъкмо това трагично обстоятелство позволило за първи път изобщо да бъде записана активността на умиращия човешки мозък, казват невролозите, които са анализирали данните.

Студията, публикувана в специализираното издание "Frontiers in Aging Neuroscience", навярно дава отговор на един изконен човешки въпрос: Какво се случва с нас в момента на смъртта?

При анализа на записани общо 15 минути около смъртта екипът от учени се е концентрирал най-вече над 30-те секунди преди и 30-те секунди след спирането на сърдечната дейност. В този период учените са установили повишена активност под формата на високочестотни мозъчни вълни, наречени гама осцилации.

Схемата на ритмичните мозъчни вълни, записани по време на смъртта на мъжа, приличали много на мозъчната активност по време на сънуване, на припомняне на стари преживявания или на медитация.

Специфичният вид на вълните, записани по време на мозъчна смърт - т.нар. невронални осцилации - допускат предположението, че в момента на смъртта човекът е видял като на филм поредица от свои преживявания, казва организаторът на студията Д-р Аймал Земар, неврохирург от университета в Луисвил, щата Кентъки. Според Земар резултатите сочат, че дори по време на прехода ни към смъртта човешкият мозък остава отчасти активен и действа координирано.

Все пак трябва да се каже, че от случайни записи на мозъчната активност на умиращи хора не могат да се изведат общовалидни заключения. Въпросната студия базира само върху един отделен случай, а пациентът е страдал и от епилепсия, което усложнява цялата картина, пише DW.

Само че има друго: "Тези резултати поставят под съмнение нашите досегашни разбирания за това кога точно настъпва краят на човешкия живот и повдигат важни въпроси относно правилния момент за даряване на органи", казва неврологът Земар.

Той е убеден, че "резултатите на невролозите дават надежда по-добре да се разбере феноменът "спомените от живота", за който говорят множество хора, които са били на крачка от смъртта".