Домашните любимци също трябва да практикуват социално дистанциране заради безопасността на стопаните си, както и за да се осуети разпространението на коронавируса, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на швейцарски експерти.

Според специалистите кучетата трябва да стоят на разстояние два метра от себеподобни, докато котките изобщо не бива да бъдат пускани навън. По този начин се гарантира, че питомците няма да предадат зараза на човек или други домашни любимци.

Експертите излизат с тази препоръка, след като проучване установи, че котки, хамстери, зайци и порове могат да се заразят с Ковид-19.

Учени откриха, че котките, например, могат да предават вируса на себеподобни "по въздушен път", както и че кучета дават позитивни резултати за заболяването, пише Дарик.

Смята се, че коронавирусът, който причинява Ковид-19, се е появил за пръв път при животни - вероятно панголини, въпреки че няма документирани случаи на предаване на заразата от домашни любимци на хора.

"По принцип социалното дистанциране е също толкова полезно за домашните любимци, колкото и за човека, за да се гарантира, че не могат да предадат вируса на хора или други питомци", казва Фолкер Тил, вирусолог от университета на Берн, Швейцария.

Според Йоханес Кауфман от швейцарските ветеринарни клиники "Аникура", съществува риск вирусът да се запази дълго време върху козината на домашните любимци или в назалните им секрети.

Експертите казват още, че питомците трябва да бъдат третирани като останалите членове на семейството, които се пазят едни други от потенциална зараза, докато не се разбере повече за ефектите на вируса върху животните.

Въпреки препоръките за социално дистанциране на домашни животни, експертите напомнят, че на кучетата и котките на бива да се слагат предпазни маски за лице, тъй като това може да се окаже пагубно за тях.