Идеята, че хората могат да имат допълнителна ръка, пипало или дори крила, може да изглежда като нещо от научната фантастика на пръв поглед, но реалността е, че това може да се случи през следващите няколко десетилетия.

Изследователите отбелязват, че през последните няколко години биоинженерството е достигнало такова ниво, че скокът в човешкото развитие е просто невъзможен за спиране. Например, изследователите вече са разработили "трети палец", който се контролира от специални сензори на крака, пише Daily Mail. Наличието на допълнителен пръст позволява на човек да държи повече предмети с една ръка, да отваря бутилка с вода, да обели банан, да вдене игла и да прави много други неща, които преди са изисквали две ръце.

Според Тамара Макин, професор по когнитивна неврология в университета в Кеймбридж, допълнителният палец всъщност е само началото. Първо, това позволи на учените да осъзнаят колко „изключителна“ е способността на нашия мозък да се адаптира, второ, сега изследователите искат да се съсредоточат върху развитието на по-големи структури, трето, говорим за създаване на допълнителни части на тялото, които не са били там преди. Например, пипала или крила.

протеза на пипалото на ръкатацял екран
Разработването на протезно пипало не е трудно Снимка: Shutterstock

Изследователите също разбират, че ще бъдат изправени пред редица предизвикателства. Например проблемът с преразпределението на ресурсите - когато "ресурси за краката се крадат и се прехвърлят в ръцете". Друг също толкова важен въпрос е контролът и цената на действие. Например, когато чаша кафе е далеч, изглежда логично да използвате пипало, за да отпиете от желаното кафе. Това действие обаче ще изисква толкова много ресурси, че действителното ставане и приближаване до чаша кафе ще бъде по-малко разрушително за човек.

В същото време Макин отбелязва, че от гледна точка на самия дизайн създаването на нещо подобно на крила или пипала не е проблем. Учените ще трябва да работят много, за да ги направят леки и лесни за използване, но това в никакъв случай не е невъзможно.

Имайте предвид, че колегата на Макин, Дани Клоб, е автор на проекта Third Thumb, който беше представен през 2017 г. Тогава те представиха проекта на третия роботизиран палец, който е прикрепен към противоположната на палеца страна на ръката.

Общо две дузини души са участвали в проучването. Те бяха обучени да използват палците си със сензори за налягане, прикрепени към краката им. Общо обучението продължи 5 дни, след което участниците можеха да извършват ежедневни дейности, използвайки третия пръст, разсеяни или със завързани очи.

шести пръстцял екран
Допълнителният палец ви позволява да правите повече само с една ръка Снимка: Дани Клод

Тогава авторите на изследването отбелязват, че участниците в експеримента бързо започват да усещат третия пръст като част от собственото си тяло. Преди и след тренировка учените сканираха мозъците на участниците и установиха, че има фини, но важни промени в организацията на невронните вериги в мозъка, които се активират, когато използваме ръцете си.

Еволюцията не ни е подготвила за използването на допълнителни части на тялото, казва Макин, но учените знаят със сигурност, че нашият мозък е в състояние да се адаптира към това, като промени представата на биологичното тяло.

Превод: GlasNews